Zavřít reklamu

Apple dnes večer představil nejen nové iPhony, ale současně také první iPhony s podporou 5G. Jistě vás zajímá, zda síť nové generace, která nabízí neuvěřitelnou rychlost přenosu dat využijeme i v ČR/SR. Apple na tuto otázku odpovídá poměrně šalamounsky. Na Apple.cz si musíte zjistit číslo modelu prodávaného v ČR nebo SR a následně si na Apple.com v tabulce 5G operátorů zjistit, zda v dané zemi bude mít telefon podporu nebo ne.

Co se týká Slovenska, zde je zatím 5G pouze experimentální záležitostí dostupnou pouze v určitých částech Bratislavy. Konkrétně se jedná o Karlovu Ves, Dúbravku, Petržalku a Růžinov. Tento experimtální provoz v Bratislavě zajišťuje operátor O2. Ten podporuje v Bratislavě pásma na frekvencích, které v ČR/SR prodávaný iPhone 12 Pro, iPhone 12 a iPhone 12 Pro Max nabízí. S největší pravděpodobností, byste tedy s novým iPhonem měli mít možnost v Bratislavě využít připojení na 5G síť. Ostatně iPhone 12 nabízí podporu stejných pásem, jako například Huawei P40, který v Bratislavě funguje. V rámci SR je dostupná 5G síť také od operátora 4ka, ovšem tato síť nedosahuje zatím rychlostí, které Apple prezentoval

V rámci České republiky pak nabízí 5G již komerčně, nikoli v experimentálním provozu opět operátor O2 a také Vodafone. Ten opět využívá pro svoji 5G síť pásma, která podporuje Huawei P40 a ten nabízí stejná pásma jako v ČR prodávaný model iPhone 12, iPhone 12 Pro a iPhone 12 Pro Max. Je tedy velmi pravděpodobné, že jak v SR, tak i v ČR si 5G síť s novým iPhonem užijeme. Je však nutné počítat s tím, že se stále jedná o velmi nový standard a Apple sám, jak je napsáno v úvodu, odpovídá na podporu velmi ošemetně. Navíc abyste mohli síť využít, musíte mít buď O2 v SR nebo O2, případně Vodafone v ČR.

Dnes nejčtenější

.