Zavřít reklamu

Zřejmě jste zaslechli, že v minulosti udělila Evropská komise Applu astronomickou pokutu ve výši 13,1 miliard EUR. Společnost podle orgánu EU prý úmyslně využívala nízkých daní v Irsku. Tribunál EU avšak v červenci toto rozhodnutí zrušil. Apple byl konkrétně napaden za to, že v letech 2003 až 2014 klesla daňová povinnost společnosti z 1 % na 0,005 %. Dle Komise měla tak společnost pobírat neoprávněných výhod ze strany Irska. Tribunál však rozhodl ve prospěch Applu a Irska, jelikož komisařka Margrethe Vestagerová neunesla důkazní břemeno.

Jak už to ale bývá, strana, která prohrála, má u rozhodovacího orgánu první instance právo na odvolání. Po vyhlášení onoho rozhodnutí se velice spekulovalo, že se EU proti výsledku odvolá. Tehdy bylo EU tvrzeno, že rozhodnutí Tribunálu je porušením právní jistoty ohledně předvídatelnosti soudního rozhodování, neboť Tribunál se odklonil od rozhodovací praxe, kterou užil v obdobných případech týkajících se společností Fiat a Starbucks. Pokud chce EU s rozhodnutím Tribunálu něco udělat, běží jí čas, jelikož může podat odvolání pouze do pátku 25. září. Pokud odvolání nebude podáno, rozhodnutí Tribunálu nabude právní moci a Apple definitivně nic platit nebude. EU má tedy ještě pár dní. V odborných kruzích však převažuje názor, že odvolání podáno nebude. Poslední slovo ale bude mít EU.

Apple Evropskou unii rozhodně nemá v lásce. Před pár měsíci se příslušné orgány zaměřily na hlasové asistenty technologických společnosti, přičemž Apple není samozřejmě výjimkou. V tomto případě EU deklarovala, že cílem vyšetřování je kontrola možného zneužívání dat. Jen zhruba měsíc před touto událostí se EU zaměřila na App Store. Účelem je odhalit možné neférové praktiky ze strany Applu.

Dnes nejčtenější

.