Zavřít reklamu

Příchod počítačů doslova změnil svět a chování lidí. V dnešní době jsme totiž schopni získat informace či se propojit s blízkými doslova okamžitě, přičemž nám stačí pouze kompatibilní zařízení a připojení k internetu. Na dnešním trhu můžeme nalézt zastoupení od tří gigantů. Samozřejmě se jedná o Microsoft se svým systémem Windows, který trhu bezkonkurenčně kraluje se 77,74 procenty, následně macOS od Applu s 17,07 procenty a jako poslední se zde nachází Linux s různými distribucemi, jehož podíl činí 1,85 procent. Vzrůstat také začíná podíl systému Chrome OS, ale ten pro dnešek vynecháme.

Proč je podíl Applu tak nízký?

Jablečný operační systém se od svých konkurentů v podstatně ani tolik neliší. Dokáže vám nabídnout podobné funkce, relativně podobně se obsluhuje a je převlečen v odlišném kabátě. Jeho dominantou však je, že je perfektně optimalizovaný pro svůj hardware, díky čemuž funguje svižně, plynule a téměř bezchybně. To všechno zní až perfektně. Proč je ale Apple se svým systémem daleko za Microsoftem?

StatCounter podíl OS
Podíl operačních systémů v červenci 2020; Zdroj: StatCounter

Problém v pořízení Macu může představovat samotná cenovka a určitá limitace. Macy jsou oproti konkurenci papírově slabší a mnohdy až x-krát dražší, což spoustu lidí odradí. Někteří uživatelé navíc počítač chtějí využívat i na hry, a to se ani nemusí jednat o náruživé hráče. V tomto směru s jablečným počítačem zkrátka nepochodíte, leda tedy s profesionálními modely, jejíchž cenovka může velice snadno překročit hranici sto tisíc korun – přesto na ně moc her nenainstalujete, pokud si tedy na Mac nenainstalujete Windows.

Jaké výhody nabízí Mac

Výdrž baterie je přímo excelentní.

Ať se vám to líbí nebo ne, Macy jsou zkrátka pracovní nástroje. Jedná se o sofistikované stroje, které svému uživateli dokáží nabídnout prvotřídní výkon při práci a nikdy jej nenechají na holičkách. Hlavní dominantou je bezesporu samotný operační systém. Jak jsme již zmínili výše, systém je pro zařízení perfektně optimalizovaný, a proto si hravě poradí s multitaskingem i složitějšími početními úkony, a to i v případě základních modelů. U jablečných laptopů hraje velkou roli i jejich výdrž baterie. Modely Pro, a především tedy Air, se oproti konkurenci pyšní prvotřídní výdrží, díky čemuž se můžete na práci soustředit mnohdy po celý pracovní den.

Apple MacBook – Home Office
Zdroj: Unsplash

Samozřejmě nesmíme opomenout na prvotřídní výkon, který jde ruku v ruce s SSD úložištěm. V tomto směru vás po přechodu bezesporu nadchne rychlost. Co konkurence často Applu u jeho počítačů závidí, je i samotný Retina displej. Rozdíl poznáte už na první pohled a po pár dnech používání se už nebudete chtít vracet zpět. Je ale nutné zmínit, že některé konkurenční modely nabízí také prvotřídní komponenty a displej, a proto je nesmíme házet všechny do jednoho koše.

V čem vás přechod na Mac dokáže posunout vpřed

Přechod na Mac bychom mohli označit za něco většího, než jen prostou výměnu počítače. Po určité době používání vám totiž jablečný počítač změní celkové myšlení. V drtivé většině případů se jedná o pracovní nástroj, který jablíčkáři dennodenně využívají pro svou práci a na produkt se maximálně spoléhají. V tomto směru se budeme muset vrátit ke zmiňované vyšší pořizovací ceně. Jestliže si produkt zakoupíte na práci za tolik peněz, budete jej chtít využít na maximum, díky čemuž tak posunete svou produktivitu o několik úrovní kupředu.

Celá jablečná platforma je navíc o poznání bezpečnější. Protože je podíl Applu značně nižší, hackeři se soustředí především na systém Windows, a proto na macOS nenajdeme tolik hrozeb. Jablíčkáři jsou navíc zvyknutí si za exkluzivní obsah (aplikace či služby) platit. Díky tomu se můžete vyhnout pirátským kopiím, které většinou přenáší onen malware či další havěť.

MacBook Pro náhled FB
Zdroj: Unsplash

Z osobního pohledu musím uznat, že velkou roli v produktivitě hraje i absence her. Ještě před pár lety jsem pracoval pouze na klasickém počítači se systémem Windows a jednou za čas jsem si zahrál nějakou tu hru. Když jsem ale potřeboval udělat nějakou práci, poměrně snadno jsem se ocitl v situaci, kdy jsem sám sebe přesvědčoval o tom, že si dám ještě jednu hru a půjdu na to. Tento problém se samozřejmě nemusí týkat každého. Každopádně s tímto problémem byste se na Macu setkali jen těžko.

Jablečný ekosystém

Z čeho však Apple především těží, je jeho pokročilý a propracovaný ekosystém. Pokud již nyní vlastníte iPhone a zvažujete přechod na Mac, ihned po několika minutách vás nadchne provázanost mezi těmito produkty. Vzápětí tak poznáte kouzlo AirDropu, možnost psaní zpráv či volání a řady dalších. Jaký je váš názor na jablečné počítače, potažmo na celý ekosystém?

Dnes nejčtenější

.