Zavřít reklamu

V případě, že sledujete dění v jablečném světě, tak vám určitě neuniklo představení iOS a iPadOS 14, konkrétně v rámci jablečné konference WWDC20. Hlavní roli těchto nových operačních systémech hrají například widgety na domovské obrazovce, anebo třeba knihovna aplikací. Uživatele však často oceňují různé maličkosti, které v nových verzích přibývají. Mezi jednu z těchto maličkostí patří možnost pro přeložení obsahu webové stránky v rámci Safari. Prozatím však jednak iOS a iPadOS 14 nejsou veřejně k dispozici a hlavně prozatím ani není součástí překládání v těchto systémech čeština. Pojďme se tedy společně podívat na to, jakým způsobem můžete v rámci iOS a iPadOS 14 překládat webové stránky do českého jazyka.

Jak na iPhone překládat webové stránky

Z úvodního odstavce už vám asi došlo, že v rámci Safari není možné překlad webových stránek provést. Musíte tedy sáhnout po takovém webovém prohlížeči, který má překladač s českým jazykem integrovaný. V tomto případě vám může perfektně posloužit Chrome od Googlu. Pojďme se tedy společně podívat, jak na to:

  • Nejprve je nutné, abyste si Google Chrome stáhli z App Storu. Stačí klepnout na tento odkaz.
  • Jakmile tak učiníte, tak Chrome spusťte.
  • Po spuštění přejděte pomocí URL adresy či vyhledávání na stránku v cizím jazyce.
  • Poté, co dojde k načtení webové stránky v cizím jazyce, se může ve spodní části obrazovky zobrazit řádek, díky kterého lze překlad ihned provést klepnutím na „čeština“.
  • Ne vždy však k zobrazení řádku dojde, a tak je nutné překlad vyvolat manuálně.
  • V této situaci klepněte vpravo dole na ikonu tří teček.
  • Z menu, které se zobrazí, klepněte na tlačítko Přeložit.
  • Ve spodní obrazovce se poté objeví info o překladu.
  • Pokud dojde k nesprávnému překladu, tak v pravé části notifikace klepněte na ozubené kolečko.
  • Zde si stačí nastavit, z jakého, a do kterého jazyka se má překládat, společně s dalšími preferencemi.

V rámci App Storu samozřejmě existují další webové prohlížeče, které dokáží obsah webových stránek překládat. To, že Safari doposud neumí  webové stránky do všemožných jazyků překládat, je vcelku ostuda – pro mnohé z nás by se rozhodně stálo prohlížení webu jednodušším. V rámci Google Chrome je však k dispozici nespočet různých jazyků a není snad ani možné, že by existoval jazyk, který by Chrome neuměl přeložit. Zároveň je Chrome skvělý a jednoduchý prohlížeč, který může mnoho uživatelů upřednostnit právě před Safari – záleží však na preferencích každého z nás.

Dnes nejčtenější

.