Zavřít reklamu

Skepse vůči jakýmkoliv novinkám je stará snad jako lidstvo samo. Nikoho proto nejspíš nepřekvapí, že stejně tak jako se při představení prvního iPhonu ozývaly nadšené ohlasy, našlo se také dost těch, kteří z novinky nadšeni rozhodně nebyli a rozhodně jablečnému smartphonu nepředpovídali zářnou budoucnost. Jednalo se nejenom o názory laiků a běžných spotřebitelů, ale také novinářů a odborníků. Pojďme se spolu podívat na to, co bylo prvnímu iPhonu nejvíce vytýkáno.

Zatímco někteří experti z oboru technologií předpovídali, že iPhone bude stoprocentním hitem, jiní si po jeho vydání všímali spíše větších či menších nedostatků. Apple sklízel z různých míst kritiku například kvůli vysoké ceně svého prvního smartphonu, kvůli dostupnosti pouze u jednoho jediného operátora, ale také kvůli obrovskému rozruchu, který byl vyvolán v souvislosti s vydáním prvního iPhonu. Někteří považovali iPhone za zbytečnost, která se nikdy pořádně neujme, jiní si neuměli vůbec představit cílovou skupinu pro toto zařízení.

„iPhone se ve Spojených státech nezačne prodávat dříve než v červnu, a zde [na Novém Zélandu, pozn. red.] možná až příští rok. Proč se vůbec starat, pokud potřebujete telefon hned teď? BlackBerry Pearl je naprosto v pohodě,“ odkazoval na tehdejšího konkurenta Applu Stephen Ballantyne z New Zealand’s National Buisness Review. Ten ve svém hodnocení nového smartphonu od cupertinské společnosti také kritizoval rozhodnutí firmy udělat z iPhonu zavřenou platformu – tento nápad označil doslova za stupidní. První iPhone totiž v době svého vydání postrádal App Store s aplikacemi třetích stran. Frank Hayes z magazínu Computerworld zase podotkl, že iPhone ve skutečnosti nepřekypuje revolučními funkcemi, jak se chlubil Steve Jobs v době jeho představení. „Většina těchto funkcí zde již v jisté podobě byla po celé léta. Apple je jen dal dohromady,“ psal tehdy Hayes. iPhone nebyl pro Hayese podle jeho vlastních slov vlastně žádnou novinkou:„Kapesní mediální přehrávač? Už tu byl. Příruční webový prohlížeč? Už tu byl. (…) Fotoaparát? Wi-Fi? Bluetooth? Staré novinky,“ psal Hayes s tím, že vlastně ani vychvalovaný dotykový displej není ničím převratným. „Ví vůbec Apple, co vlastně budou uživatelé ve skutečnosti s iPhonem dělat? Ne,“ uzavřel.

Názor, že Apple nepřišel s ničím novým pod sluncem, byl mezi novináři vcelku rozšířený: „Steve Jobs svázal několik plechovek dohromady a nazval je telefonem,“ nešetřil sarkasmem Mike Himowitz z Baltimore Sun. „Čím více zařízení spojíte dohromady, tím více věcí se může pokazit,“ poukazoval Himowitz. Tomu ale stačilo pár týdnů s iPhonem k tomu, aby svůj názor od základů změnil. „iPhone je bez pochyby fantastickým doplňkem – úchvatný příklad průmyslového designu, který hraničí s uměním,“ psal Himowitz později. I po jeho vyzkoušení na něm nicméně shledal pár chyb – jednalo se například o nevyhovující rozměry – iPhone byl na něj příliš široký – a nepraktický tvar, kvůli kterému měl smartphone tendence vyklouzávat z ruky. Kevinu Drumovi se v jeho recenzi podařilo vtipně sesumírovat ambivalentní postoj řady uživatelů:“iPhone je drahý a tragicky selhává ve své primární funkci provádění telefonních hovorů, ale jinak je opravdu skvělý,“ psal. Vzpomínáte si, kdy jste se poprvé dozvěděli o iPhonu? Jaký byl počáteční postoj?

Připomeňte si, jak Steve Jobs uvedl první iPhone:

 

Dnes nejčtenější

.