Zavřít reklamu

Přestože se na první pohled zdálo, že se Apple věnoval letos primárně 27” iMacům, zdá se, že i jeho menší kolega nezůstal tak úplně bez zajímavých vylepšení. Nejenže jej již nelze osadit HDD, které bylo mnohým uživatelům včetně jablíčkářů pro smích, ale z oficiálních fotek Applu na jeho webu to vypadá, že jsme se u tohoto stroje konečně dočkali uživatelsky vyměnitelných RAM pamětí. 

[Aktualizace]: Nadšení bychom možná měli mírnit, jelikož produktové fotky krytku nezobrazují a i popis na webu hovoří jen o vyměnitelné RAM paměti v servisu. Nicméně obrázek zachycující krytku v sekci zobrazující obsah balení iMacu stále je.

Zatímco u 27” iMaců je uživatelsky vyměnitelná RAM paměť přes zadní krytku naprostou samozřejmostí, u 21,5” modelů tomu tak od redesignu v roce 2012 nebylo. Jejich RAM paměť tudíž musela být nakonfigurovaná na požadovanou hodnotu už při koupi, nebo poměrně složitým způsobem navyšována odlepením displeje a navýšením přes vzniklý otvor. Z produktové fotky na webu Applu je však jasně patrné, že na záda 21,5” modelu přibyl klasický “poklop”, který skrývá RAM moduly a přes který lze celkovou RAM paměť počítače navýšit. 

21,5 iMac
Hranu víka pro RAM můžete vidět v otvoru na nožce iMacu nad zdířkou pro napájení. Zdroj: Apple

Jedná se bezesporu o velmi zajímavý a především pak vstřícný krok směrem k uživatelům, na který nejsme u Applu v posledních letech zvyklí. Uživatelské upgrady jeho produktů a potažmo upgrady obecně jsou totiž kvůli jeho oblibě v nýtování komponentů k deskám a podobně mnohdy zcela nemožné. Na druhou stranu, za tento postoj je veřejností dlouhodobě kritizován a tak by asi nebylo až takovým překvapením, kdyby si vzal konečně tuto kritiku k srdci. 

Dnes nejčtenější

.