Zavřít reklamu

Pandemie koronaviru zahnala na home office nebo chcete-li práci z domova nezanedbatelné množství celosvětové populace. To se nyní s odstupem času ukazuje jako výhra pro výrobce počítačů a tabletů v čele s Applem. Ten totiž v uplynulém čtvrtletí “díky” koronaviru zaznamenal v prodejích Maců a iPadů strmý růst. 

Prodeje Maců nebyly v posledních letech zrovna růžové a na lepší časy se Applu v tomto směru rozhodně příliš neblýskalo. Home office však donutil mnoho lidí a firem k nákupu nového vybavení, což se na prodejích Maců velmi pozitivně podepsalo. Za uplynulé čtvrtletí proto zaznamenal Apple v odvětví Maců tržby ve výši 7 miliard dolarů, což je o celých 1,2 miliardy dolarů více než tomu bylo v 1. čtvrtletí. Podobný úspěch pak slaví i na poli iPadů, které mu ve 2. čtvrtletí přinesly tržby ve výši 6,5 miliard dolarů, což je o 1,5 miliardy dolarů více než tomu bylo ve čtvrtletí prvním. 

Podle šéfa Applu Tima Cooka je výrazný nárůst tržeb pro společnost o to hodnotnější, že přišel v době, kdy se jeho dodavatelský řetězec potýkal s velkými výrobními problémy souvisejícími právě s koronavirovou pandemií. Kvůli tomu tak nebyly některé Macy zcela ideálně dostupné, ale i přes tyto trable byly tržby z nich katapultovány na vynikající hranici. Je však otázkou, zda na ní nyní dokáže Apple navázat. Pravdou totiž je, že svět se již zřejmě na práci na Home Office velmi slušně vybavil a navíc možná již čeká na příchod procesorů Apple Silicon, které kalifornský gigant oznámil na WWDC. Léto by proto mohlo být prodejním zklamáním. 

Dnes nejčtenější

.