Zavřít reklamu

Asi každý z nás už viděl nějaký ten film, ve kterém dva zamilovaní leží v noci v trávě a pozorují hvězdy. Zatímco před několika lety v tomto případě muž začal své polovičce vyprávět, kde se nachází jaká hvězda či souhvězdí, tak v dnešní době stačí na oblohu namířit fotoaparát telefonu, který vám řekne názvy všech objektů, a nemusíte promluvit ani slovo. Technologie jsou samozřejmě k něčemu dobré a k něčemu zlé – pokud se i vy chcete v noci podívat na oblohu tak, abyste ihned věděli, na jaké hvězdy se zrovna díváte, tak tady jste naprosto správně. V tomto článku se totiž společně podíváme na aplikaci SkyView, díky které se můžete na noční oblohu podívat jiným, více odborným pohledem.

Hned na začátek zmíním, že je v rámci App Storu k dispozici hned několik různých aplikací, které jsou si se SkyView podobné – například Sky Safari, Night Sky či Sky Walk. Osobně mi ale aplikace SkyView sedla nejvíce, a to nejspíše atmosférou, kterou dokáže navodit. V následujících několika dnech by mělo být na území České republiky víceméně jasno – magazín Letem světem Applem se samozřejmě nemění na zpravodaj o počasí, chceme tímto jen říci, že na pozorování oblohy společně s nějakou tou chytrou aplikací jsou naprosto ideální podmínky. Předpověď počasí tedy máme za sebou, vrhněme se na rozbor samotné aplikace.

Aplikace SkyView vás vtáhne do Vesmíru

Ihned po spuštění aplikace SkyView začne hrát velmi příjemný hudební doprovod. Při jemném naslouchání tomuto doprovodu se tak nějak jednou nohou ocitnete ve Vesmíru – zvuky, které SkyView vydává, jsou přesně ty záhadné zvuky, které si každý z nás představuje (i přesto, že je ve Vesmíru víceméně hrobové ticho). V posledních měsících se Apple snaží čím dál tím více tlačit vývojáře k tomu vývojáře, aby vytvářeli aplikace s využitím AR (rozšířené reality). Vývojáři SkyView vzali Apple již dávno za slovo, a tak můžete AR využít i v případě této apliakce. SkyView jednoduše využívá fotoaparát vašeho zařízení a „promítaný“ obraz na displeji doplňuje právě hvězdami, souhvězdími a dalšími objekty. Pokud tedy sledujete například nějakou hvězdu, tak na ni stačí nasměrovat fotoaparát a SkyView vám ihned přes ní na displeji promítne informace a popřípadě souhvězdí, pokud se hvězda v nějakém nachází. Po nasměrování fotoaparátu na hvězdu si poté můžete jednoduše nechat zobrazit veškeré informace o hvězdě – její název, jak se klasifikuje, vzdálenost od Země, velikost, počet měsíců, v jaké galaxii se nachází a mnoho dalšího. U některých planet nechybí ani zajímavé popisky, které jsou v angličtině.

Pokud patříte mezi milovníky Vesmíru a zajímá vás každý objekt, který se na obloze mihne, tak je aplikace SkyView (či jakákoliv jiná podobná) pro vás to pravé ořechové. Tyto „vesmírné aplikace“ jsou většinou v klasické verzi k dispozici zdarma, každopádně existují i placené verze, které často vychází na několik desítek či stovek korun. Po zakoupení plné verze si odemknete několik nových funkcí a zbavíte se reklam, což je vhodná investice pro opravdového nadšence. Obyčejnému uživateli však zajisté postačí verze zdarma, stejně jako mně. Jak už jsem zmínil, o Vesmír se zajímám, ale i přesto mi v aplikaci SkyView nic nechybělo.

Dnes nejčtenější

.