Zavřít reklamu

Pokud pohlédneme na Instagram, opravdu nejde jen o sociální síť, jež slouží ke stalkování přátel a sledování celebrit. Tu a tam můžete narazit i na velmi zajímavé účty, včetně velkých institucí. Pokud vás zajímá a uchvacuje vesmír, rozhodně by vám neměl uniknout účet @nasahubble, jenž je oficiálním účtem NASA, na kterém jsou zveřejňovány povětšinou úžasné záběry vesmíru vyhotovené právě Hubbleovým teleskopem.

Podíváte-li se podrobněji na účet, zjistíte, že vzhledem k počtu sledujících je poměrně známý. Nejzajímavější jsou ovšem samotné příspěvky. Kolikrát totiž spatříte opravdu skvělé fotografie planet, mlhovin, cizích hvězd či galaxií. V tomto případě je fajn, že fotografie jsou popsány přívětivým jazykem i pro naprostého laika. Na některé obrázky zveřejněné na tomto instagramovém účtu se můžete podívat v galerii na boku tohoto odstavce. Hubbleův vesmírný dalekohled byl vynesen v roce 1990 americkým raketoplánem Discovery do výšky přibližně 600 kilometrů nad zemským povrchem, přičemž dráha telesopu je pohyblivá a pohybuje se mezi 500 a 600 kilometry. Jeho snímky za dobu činnosti významně prohloubily naše poznatky o vesmíru. Nicméně i tento dalekohled se potýkal s problémy. Několik týdnů po jeho vypuštění se zjistilo, že dalekohled má potíže se systémem optiky, jelikož kvalita snímků nebyla kdovíjak valná. Problém se zrcadlem pramenil u společnosti Perkin-Elmer, jež měla konstrukci optiky na starost. Asi není třeba dodávat, že vztahy byly velmi vypjaté. Problém byl ale poté vyřešen.

Je samozřejmě jasné, že tento teleskop má na svědomí i jisté významné objevy. Měření na základě pořízených snímků výrazně omezily rozsah hodnot Hubbleovy konstanty, která určuje rychlost rozpínání vesmíru, a napoví tak vědcům i jeho stáří. Před Hubblem byly chyby při odhadování konstanty i 50 %. Zničil také několik teorií, které tvrdily, že rozpínání vesmíru se vlivem gravitace zpomaluje, přičemž byl dokázán opak. Snímky a spektra Hubbla také pomohly dokázat přítomnost černých děr v blízkých galaxiích. Potvrdil tak teorie z 60. let minulého století. Toto zařízení bylo také použito k pozorování trpaslicčích planet Pluta a Eris. Díky němu také víme více o dynamických změnách v atmosféře Neptunu. Výčet je samozřejmě daleko větší, ovšem pro běžného člověka jsou hlavní jím pořízené snímky. Hubble si „zahrál“ i v některých filmech. Možná si vzpomenete na zděšené pracovníky NASA ve filmu Armageddon, kteří po objevení asteroidu řítícího se k Zemi zakřičeli: „Nasměrujte Hubbla“. Tento teleskop letošního 24. dubna oslavil své třicáte narozeniny.

Hubbleův teleskop
Zdroj: Wikipedie

Dnes nejčtenější

.