Zavřít reklamu

Zdá se, že přání mnoha a mnoha uživatelů Maců budou v následujících měsících vyslyšeny. V nedávno vydané třetí betě operačního systému macOS 11 Big Sur se totiž objevují zmínky o TrueDepth kameře, která je klíčovou součástí Face ID. To jinými slovy znamená, že tato technologie dorazí dříve či později i na Macy. 

Face ID sice představil Apple už v roce 2017, k jeho většímu rozšiřování se však zatím neodhodlal.  Zatímco iPhony jím disponují od tohoto roku všechny až na jeden (konkrétně SE 2. generace), v případě iPadů, iPodů touch či právě Maců je Apple zdrženlivý. V případě iPadů totiž disponuje technologií Face ID jen jedna modelová řada ze čtyř nabízených a u zbylých produktů byste jej pak hledali marně. Kódy macOS Big Sur však obsahují velké množství odkazů právě na Face ID skrze hesla jako PearlCamera, FaceDetect či BioCapture, která obsahují i iOS a iPadOS a které se objevovaly i v kódech bet v létě roku 2017 před vydáním prvního iPhonu s Face ID. Z kódu je však dle vývojářů zcela jasné, že je celá implementace novinky spíše v plenkách a tudíž se nedá očekávat, že by Mac s Face ID klepal na dveře. 

Vzhledem k tomu, že by bylo nasazení Face ID na Macy skutečně velkým krokem kupředu, dá se očekávat, že jej Apple propojí s nasazením vlastních čipsetů a redesignem svých produktů v čele s iMacy. Ostatně, propojení Face ID s Apple Silicon bude pro funkčnost této technologie klíčové, jelikož Face ID potřebuje ke svému fungování například Neural Engine, jenž je součástí čipů řady A – tedy podobných čipů, který bude Apple používat i v Macích.

V tuto chvíli je otázkou, kdy bychom se mohli prvních Maců s Face ID dočkat. Dá se však očekávat, že vzhledem k provázanosti technologie s Apple Silicon a tím, že jej Apple začíná zapracovávat již do letošní verze macOS, mohou tyto Macy dorazit na podzim letošního roku, potažmo na začátku roku příštího.

Dnes nejčtenější

.