Zavřít reklamu

Není žádným tajemstvím, že Apple k výrobě svých produktů využívá převážně asijské dodavatele, přičemž převážná většina z nich pak sídlí přímo v Číně. Ta si však vzhledem ke svému státnímu zřízení hlavu ze spravedlivých pracovních podmínek, na které jsme zvyklí v Evropě či Americe, příliš nedělá, za což je nejen ona, ale i společnosti, které jí podobně jako Apple využívají, tvrdě kritizována. Právě s kritikou ze strany USA se musela vypořádávat i nyní, jelikož jí tamní kongres nařkl z toho, že celkem jedenáct firem, které v ní působí, vědomě porušují lidská práva. A jelikož se na tomto seznamu objevil i jeden z dodavatelů Applu, rozhodl se kalifornský gigant celou situaci na vlastní pěst ověřit. 

Nařčení ze strany amerického kongresu se týkalo konkrétně firmy O-film Group, která Applu dodává například fotoaparáty či dotykové moduly a to dlouhodobě. Apple do ní proto poslal své lidi, kteří měli nařčení kongresu ověřit a popřípadě potvrdit či vyvrátit. A právě ke druhé variantě i došlo. V rozhovoru pro BBC News se totiž nechali přední představitelé Applu slyšet, že po důkladné prověrce ve firmě neshledali žádné porušování lidských práv ze strany firmy, tedy minimálně ne na produkčních linkách, na kterých jsou produkovány komponenty pro Apple.

Přestože je nové zjištění Applu do jisté míry potěšující, pravdou je, že porušování lidských práv není u jeho dodavatelů ničím neobvyklým. Bohužel, vzhledem ke špatné situaci na trhu práce v Číně se jeví tento problém jako prakticky neřešitelný, jelikož jej tamní obyvatelé v tichosti tolerují. Kdyby tomu totiž tak nebylo, jen stěží by našli podobně placenou práci, na které jsou mnohdy závislé celé rodiny. 

Dnes nejčtenější

.