Zavřít reklamu

V minulosti jsme již několikrát informovali o tom, že společnost SoftBank má v plánu jakožto majitel prodat část technologického giganta Arm Holdings, který zajišťuje výrobu procesorů na bázi architektury ARM a podílí se z drtivé části i na chystaných čipech Apple Silicon. Všem tak okamžitě bylo jasné, že se Apple pokusí využít příležitosti a v aukci přihodí nemalou sumu, aby alespoň část společnosti získal pod svou kontrolu. Jablečná společnost však nakonec z tohoto rozhodnutí podle interních zdrojů ustoupila a předběžná jednání o akvizici přenechala konkurentům jako je například NVIDIA.

Konec konců, akvizice ze strany Applu by dávala perfektní smysl. Společnost totiž využívá ARM architekturu k zásobování svých zařízení, včetně iPhonů, iPadů a nově i Maců, kvalitními procesory, které nabízí nízkou spotřebu, vysoký výkon a především kompaktnost, díky níž lze docílit ztenčení telefonů a tabletů. Zároveň se jedná o lukrativní odvětví, které neustále roste a i přes aktuální krizi se nepotýká s výrazně nižšími tržbami. Ostatně, japonská holdingová společnost SoftBank britského výrobce Arm odkoupila v roce 2016 za neuvěřitelných 32 miliard a okamžitě z firmy učinila součást gigantického fondu Vision, který má za cíl dosáhnout hodnoty 100 miliard dolarů.

Tak či onak, mezi Applem a SoftBank probíhala intenzivní jednání a podle všeho byla dohoda na spadnutí. Jablečná společnost však z celé záležitosti vycouvala poté, co začaly zaznívat obavy z toho, že bude technologický gigant svým konkurentům znesnadňovat implementaci ARM architektury a půjde o jakýsi střet zájmů. Než aby Apple riskoval další předvolání na kobereček a soudní spory, raději se aukce vzdal. Momentálně se tak SoftBank zaměřila na NVIDII, která měla jeden čas s jablečnou společností poměrně důvěrné vztahy a úzkou spolupráci. Na finální rozhodnutí si asi budeme muset ještě nějaký čas počkat, ale jisté je, že půjde přinejmenším o jednu z největších transakcí na trhu s procesory za poslední léta.

Dnes nejčtenější

.