Zavřít reklamu

Minulý rok překvapil Apple na hackerské konferenci Black Hat oznámením, že je připraven začít poskytovat prověřeným hackerům, analytikům, vývojářům a bezpečnostním expertům upravené iPhony s nižším stupněm zabezpečení, které by jim měly usnadnit hledání zranitelností v iOS, které Apple zatím sám nevidí. Nyní – téměř rok po tomto oznámením – se Apple konečně ke spuštění tohoto projektu odhodlal a oznámil, že má již telefony připravené a může je začít mezi ověřené spolupracovníky distribuovat. 

Jak již bylo zmíněno výše, k telefonům se dostanou jen Applem prověření a vybraní lidé, takže by se nemělo v žádném případě stát, že bude tento program zneužit třetí stranou ke hledání chyb a jejich následnému zneužívání. Jeho účel sice opravdu je dokázat iOS napadnout zvenčí přes jeho zranitelná místa, avšak tyto útoky budou následně reportovány Applu, který je opraví a tím systémy z hlediska bezpečnosti vylepší. Zdánlivě rizikový program tak bude ve výsledku pro uživatele solidním přínosem. 

Telefony, které bude Apple poskytovat k testování, budou po celou dobu testů majetkem společnosti a po maximálně dvanácti měsících jí budou navráceny. Po celou dobu testování by navíc měl Apple s testery úzce spolupracovat, díky čemuž bude jednak schopný pochopit všechny chyby systémů, ale také si solidně ohlídat to, zda nejsou porušována pravidla jeho zápůjček a tedy potenciálně ohrožována bezpečnost jeho uživatelů. Nutno nicméně podotknout, že obcházení Applu se tak úplně očekávat nedá. Za objevené chyby totiž mohou hackeři od společnosti dostat až 1 milion dolarů a to samozřejmě opakovaně – záležet bude čistě na jejich schopnosti nacházet chyby. Je tedy jasné, že jít v tomto směru proti Applu by se jim hrubě nevyplatilo, jelikož mohou díky němu dlouhodobě bohatnout. Jakýkoliv přešlap proti pravidlům by přitom znamenal konec spolupráce na doživotí a v krajním případě i soud. 

Program, do kterého se bylo možné registrovat už od loňského roku, je v současnosti dostupný jen v několika málo zemích po celém světě, mezi kterými byste Českou republiku či Slovensko hledali marně. Je však poměrně pravděpodobné, že v případě úspěšného lovení chyb se jej Apple rozhodne rozšířit i do dalších zemí světa, aby svůj záběr zvětšil a byl všechna krizová místa v iOS schopen zabezpečit rychleji. 

Dnes nejčtenější

.