Zavřít reklamu

Ze streamovací platformy Netflix za posledních několik let vyrostl pořádný gigant, který útočí na 200 milionů předplatitelů a zařadil si mezi nejvýznamnější technologické společnosti. Konec konců, jeho akcie strmě rostou, diváků přibývá a v nejednom ohledu se mediální korporace může hravě rovnat obrovským hollywoodským studiím. Není tedy divu, že se společnost pochlubila s dalším milníkem, konkrétně pak se seznamem nejsledovanějších filmů. Nikoho pravděpodobně příliš nezaskočí, že se mezi nejžhavější zboží zařadily právě akční trháky a komedie, kterých je na platformě nepřeberné množství.

Ačkoliv by se dalo argumentovat tím, že hollywoodští producenti již léta měří úspěšnost filmů optikou výdělku a tržeb v kinech, v případě streamovacích služeb se tato metrika poněkud liší. Netflix totiž vydělává zejména na předplatitelích a reklamách, nikoliv na tom, kolik diváků snímek zláká. Přesto díky těmto číslům může společnost oslovit další filmaře a ulovit si zvučná jména, která přilákají další potenciální platící zákazníky. Jedná se tak o pomyslné perpetuum mobile a nekonečný kolotoč, který se však technologickému gigantovi nanejvýš vyplácí. Netflix se sice čísly příliš nechlubí a své akcionáře většinou potěší maximálně tak kvartálními finančními výsledky, ale přesto se mediální korporace zapřela a podělila se o seznam 10 nejoblíbenějších filmů, které mají na svém kontě desítky milionů diváků.

Nutno podotknout, že si největší úspěch připsaly právě blockbusterové akční trháky a často poněkud plytké komedie, které však svou nenáročností a masivní cílovou skupinou zaujaly pěkně širokou sortu diváků. Na prvním místě se tak umístila brutální akční řežba Vyproštění s 99 miliony diváky a druhou příčku pak obsadil dva roky starý snímek Bird Box, který překvapil svou dystopickou vizí a napínavým podáním příběhu. S 85 miliony diváky příliš nepřekvapila ani letošní Spravedlnost podle Spensera, která se zaměřuje na odkrývání bostonského podsvětí. Svěří vítr ale naštěstí zajistil mafiánský Irčan od Martina Scorseseho, jenž si vysloužil 60 milionů zhlédnutí, byť film trvá tři a půl hodiny. Netflix však počet zhlédnutí měří již po dvou minutách, tudíž by číslo diváků, kteří film zhlédli celý, bylo pravděpodobně výrazně nižší. Tak či onak se jednalo v případě Vyproštění o takový úspěch, že se k filmu vyjádřil i herec Chris Hemsworth, který na Instagramu poděkoval za podporu. Níže se pak můžete podívat na celý seznam a sami zhodnotit, zda vám přijde adekvátní.

  1. Vyproštění (Extraction) – 99 milionů diváků
  2. V pasti (Bird Box) – 89 milionů
  3. Spravedlnost podle Spensera (Spenser Confidential) – 85 milionů
  4. 6 underground: Tajné operace (6 Underground) – 83 milionů
  5. Vražda na jachtě (Murder Mystery) – 83 milionů
  6. Irčan (The Irishman) – 64 milionů
  7. Trojí hranice (Triple Frontier) – 63 milionů
  8. Ta druhá (The Wrong Missy) – 59 milionů
  9. Díra (The Platform) – 56 milionů
  10. Dokonalé rande (The Perfect Date) – 55 milionů

Dnes nejčtenější

.