Zavřít reklamu

V případě, že jste si pořídili jablečný Mac či MacBook, tak už jste dost možná mohli zjistit, že operační systém macOS píše uvozovky ve výchozím nastavení nahoře a nikoliv první dole a druhou nahoře, jak to je v češtině zvykem. V praxi to vypadá asi následovně: “Vítejte na magazínu LsA“ – všimněte si obou uvozovek nahoře. Gramaticky správně je však „Vítejte na magazínu LsA“. Pokud chcete zjistit, jak můžete na vašem macOS zařízení docílit toho, abyste mohli uvozovky psát česky a gramaticky správně, tak pokračujte ve čtení tohoto článku.

Jak psát na Macu správné české uvozovky

Pokud chcete na vašem Macu či MacBooku změnit předvolby pro psaní uvozovek, tak je postup víceméně jednoduchý. Stačí, abyste se drželi těchto kroků:

  • Na vašem jablečném počítači klepněte v levém horním rohu obrazovky na ikonu .
  • Jakmile na tuto ikonu klepnete, tak se zobrazí menu, ze kterého vyberte možnost Předvolby systému…
  • Po kliknutí na tuto možnost se zobrazí nové okno se všemi dostupnými předvolbami systému macOS.
  • Vás zde zajímá sekce s názvem Klávesnice, na kterou po lokalizování klepněte.
  • Nyní je nutné, abyste se v horním menu přesunuli do záložky Text.
  • Nakonec v pravé části okna rozklikněte menu vedle textu pro dvojité uvozovky a vyberte z něj první správnou možnost, naprosto stejně postupujte i v případě pro jednoduché uvozovky níže.
  • Tímto způsobem jste změnili předvolby systému pro psaní uvozovek.

V případě, že vám psaní uvozovek i nadále v některých případech dělá problémy, tak je nutné, abyste v Předvolby systému -> Klávesnice -> Text odškrtnuli možnost Používat inteligentní uvozovky a pomlčky. Kromě toho si můžete v této sekci předvoleb systému nastavit například zkratky pro psaní, kromě toho zde najdete také zaškrtávací pole pro (de)aktivaci opravy pravopisu, nastavování velikosti písmen či přidání tečky stisknutím dvojité mezery.

Dnes nejčtenější

.