Zavřít reklamu

Zatímco prodeje AirPods, iPadů či Apple Watch dělaly Applu v poslední době velkou radost, s Macy prodejně v žádném případě neexceloval. Jejich prodeje byly naopak dlouhodobě poměrně slabé a v posledních několika čtvrtletích se navíc nepěkně snižovaly. Jak se však zdá, karanténa v kombinaci s home office v souvislosti s koronavirem Applu prospěla. Meziročně si totiž prodejně polepšil a totéž platí i o podílu na celosvětovém trhu s počítači. 

Zatímco v loňském druhém čtvrtletí se Applu podařilo prodat na 4,1 milionů Maců, letos se ve stejném období vyšvihl na velmi slušných 4,3 milionů strojů. Jedná se tedy o 5,1% nárůst, který mu zajistil i celkové meziroční zvýšení podílu na trhu s počítači z 6,6 % na 6,7 %. Co se týče jeho konkurence, nejvíce se dařilo Lenovu, které sice meziročně vyrostlo jen o 4,2 %, avšak i tak si drží 25% podíl na trhu. Druhé je pak HP, které rostlo meziročně o 17,1 % a celkově drží 24,9% podíl. Třetím největším hráčem počítačového průmyslu je Dell se svými 16,4 % trhu a čtvrtým právě Apple. Pět nejlepších pak uzavírá Acer se svými 6,2 % na trhu. 

Poměrně zajímavé je, že zatímco prodeje společností z první pětky prakticky ve všech případech rostly, kategorie “ostatní” se podle Gartneru, který průzkum prováděl, propadla a to relativně strmě – konkrétně meziročně o 22,4 %. Lidé tak zcela evidentně raději vsází na ověřené značky, které trhu kralují, nežli menší výrobce. Na druhou stranu, s modely, které špička trhu nabízí, se tomuto faktu ani příliš nelze divit. Například Apple přišel s aktualizovaným Macbookem Air, který prodává za vynikající cenu s opravdu slušným hardwarem a především pak spolehlivou klávesnicí Magic Keyboard. Tu navíc nasadil i do 13″ MacBooku Pro, čímž zcela určitě mnohé své příznivce přiměl k jejich nákupu. 

Dnes nejčtenější

.