Zavřít reklamu

Apple si na inkluzi a diverzitu potrpí a pochopitelně na tuto skutečnost nezapomíná ani při vývoji nových systémů. Z tohoto důvodu se má chystané iOS 14 dočkat i zbrusu nové funkce pro zjednodušení používání, která umožní znevýhodněným uživatelům ovládat telefon dosud nevídaným způsobem. Až dosud jste totiž mohli využít pouze funkce jako VoiceOver, tedy hlasité předčítání, popřípadě Assistive Touch nebo Magnifier, tedy lupu. Nově se ale společnost vytasila s možností ovládat iPhone takřka výhradně pomocí poklepání. Nepotřebujete se tak vůbec pohybovat a orientovat po displeji, stačí jen několikrát poklepat na záda telefonu a ten vykoná, co budete zrovna potřebovat.

Nejedná se však pouze o základní příkazy, tímto způsobem si můžete otevřít například nově příchozí oznámení a notifikace, zavítat do ovládacího centra, nastavení nebo vyvolat Siri. Samozřejmě nechybí ani zvyšování a snižování hlasitosti, focení nebo přepnutí zpět na domovskou obrazovku. Nejlepší na této funkci je ale skutečnost, že dokáže efektivně spolupracovat s dalšími zmíněnými metodami zjednodušení používání, což výrazně ulehčí indisponovaným uživatelům. Nastavit tuto funkci navíc není nijak složité, stačí zamířit do nastavení, vybrat položku zjednodušení, následně dotyk a následně povolit zadní poklepání. Telefon je navíc citlivý po celé zadní ploše, tudíž nemusíte dlouze hledat jedno výhradní místo, nýbrž stačí poklepat na jakoukoliv část plochy.

Nejedná se nicméně o jedinou funkci, která s v tomto ohledu dočkala výrazného vylepšení. Novinek se dočkalo také VoiceOver, jenž nově rozezná popisky obrázků, lépe rozpozná text a to, co se zrovna děje na obrazovce. V případě Headphone Accomodations potěší adaptivní přizpůsobování nastavení pro různé audio, ať už se jedná o film, hru nebo hudbu. Apple se v tomto ohledu zkrátka zapřel a nezbývá než doufat, že bude tímto směrem pokračovat i nadále.

Dnes nejčtenější

.