Zavřít reklamu

Červen je již tradičně pro fanoušky Applu měsícem, kdy vidí nové operační systémy na svá jablečná zařízení. Ani letošek není v tomto ohledu výjimkou. WWDC je první konferencí Applu v tomto roce, jelikož tradiční březnová byla zrušena v souvislosti s pandemií koronaviru. Kromě jiných Apple samozřejmě představil i operační systém pro nejoblíbenější chytré hodinky na světě – Apple Watch. Pojďme se tedy podívat, jaké novinky přináší nová generace operačního softwaru, který v nich běží. Apple totiž právě watchOS 7 představil.

Po úvodním slovu předal Tim Cook slovo Craigu Frederighovi, který se po iOS a iPadOS vrhl i na operační systém pro naše Apple Watch, které nám dennodenně pomáhají nejen s pohybovou aktivitou. V novém systému je možné povolit více komplikací najednou. Veškerá konfigurace ciferníků byla ve watchOS 7 přepracována, aby se výběr komplikací uživatelům usnadnil.

Face Sharing

První novinkou je funkce Face Sharing, což je v podstatě sdílení ciferníků s vašimi přáteli či rodinou. Novinkou je také možnost získat ciferníky z webu třetích stran.

Maps

Velkého zlepšení se dočkaly i Mapy, přičemž potěšeni budou zejména cyklisti, neboť Mapy v Apple Watch získávají navigaci pro cyklisty, která nabídne spousty detailů. Budou také zahrnovat data o chůzi po schodech.

Aktivity

Tanec je především mezi mladými lidmi velmi oblíbený. Do nynějška ale nebylo možné jej na hodinkách navolit jako aktivitu. To se mění, jelikož díky akcelerometru a gyroskopu uživatel zjistí, zda tančí dolní polovinou těla, horní polovinou těla či celým tělem. Aplikace Aktivity se také nově bude jmenovat Fitness, těšit se můžeme také na daleko větší přehlednost.

Sledování spánku

Tato nativní funkce většině uživatelů chyběla. Dobrou zprávou také je, že ji nabízí právě watchOS 7 a ne Apple Watch Series 6, což byly spekulace v posledních dnech a týdnech. Novinkou v tomto směru je i funkce „Wind Down“, která minimalizuje rozptylování a vytvoří uživateli příjemnou večerní rutinu. Když se zapne, nabídne, že nebude rušit, navrhne například tichou hudbu nebo se přepne do režimu spánku. Uživatele pak vzbudí tichým alarmem nebo pozdravem. Funkce sledování spánku používá strojové učení ke snímání pohybu a mikropohybů jako jsou nádech a výdech. V aplikaci spánek poté uvidíte velmi přehledný graf. Funkce bude dostupná i za předpokladu, že uživatel nebude mít nainstalovaný iOS 14.

Mytí rukou

Možná i vzhledem k současné pandemii se Apple soustředil na hygienu. WatchOS 7 poskytuje hodinkám automatickou detekci mytí rukou a snímá, jak dlouho si je skutečně budete mýt. Za tímto účelem může k měření použít i zvuk tekoucí vody či zvuk mýdla.

Dnes nejčtenější

.