Zavřít reklamu

Komerční sdělení: Jestliže vás iPhone nevydrží celý den na jedno nabití, značně to snižuje komfort jeho používání. Těchto 6 tipů vám pomůže jeho výdrž prodloužit.

Každý uživatel má styl používání jeho mobilního telefonu jiný. Obecně ale platí, že by iPhone měl na jedno nabití, a to bez obtíží, ustát jeden celý den plného vytížení. Baterie ale stárnou a zejména u starších modelů iPhonů se tato doba zkracuje. Existuje ale několik řešení, jak i starším telefonům prodloužit jejich životnost. Nepůjde to ale bez omezování se.

1. Režim nízké spotřeby

Pokud mizí z ukazatele stavu baterie vašeho iPhonu jedno procento za druhým, prvním krokem, jak ji šetřit, je zapnutí režimu nízké spotřeby. Můžete tak učinit v Nastavení -> Baterie, nebo v nabídce Ovládací centrum. To na bezrámečkových iPhonech získáte stažením lišty z pravého horního rohu, u starších zařízeních ze spodní strany displeje. Centrum si můžete i přesně definovat, takže pokud v něm Režim nízké spotřeby nemáte, přidáte si jej v Nastavení -> Ovládací centrum -> Upravit ovládací prvky.

Nevydrzi vas iPhone cely den 1
Režim nízké spotřeby se sám deaktivuje, jakmile dostatečně nabijete baterii zařízení.

A co že to vlastně umí? Dočasně omezuje aktivitu na pozadí, například stahování souborů a pošty, dokud iPhone opět nenabijete. Aktivaci tohoto režimu vám nabízí i přímo rozhraní systému iOS a to pokud baterie klesne pod 20 a poté i pod 10 %. To, že máte režim aktivovaný zjistíte také vizuálně, protože ukazatel baterie se v takovém případě přebarví na žlutou barvu.

Nevydrzi vas iPhone cely den 2
Ovládací centrum nabízí hodně možností a hodně dalších si do něho můžete přidat – třeba právě i Režim nízké spotřeby nebo Tmavý režim.

2. Vypnutí nepotřebných funkcí a další omezení

Nepotřebujete aktuálně využívat Wi-Fi, Bluetooth, mobilní data a určovat svou polohu? Tak všechno vypněte. Všechno totiž zbytečně čerpá potřebnou energii. Učiníte tak opět v Ovládacím centru, popřípadě v Nastavení (polohové služby najdete v záložce Soukromí). Vypněte si také dynamickou tapetu, která je závislá od výkonu zařízení a nezapomeňte snížit jas displeje na co nejnižší únosnou hodnotu (Nastavení -> Zobrazení a jas).

Nevydrzi vas iPhone cely den 3
Vypněte všechno, co aktuálně nevyužíváte. Extrémním řešením je samozřejmě Letový režim, který vás kompletně odstřihne, ale můžete třeba alespoň poslouchat hudbu.

3. Tmavý režim

Tmavý režim, který přišel s iOS 13, dokáže poměrně účinně baterii šetřit i ve dne. Sice je to na úkor vašeho pohodlí, protože je přece jen určen hlavně pro noční hodiny, na druhou stranu různé testy ukázaly, že při stejných činnostech ušetří až 40 % kapacity baterie. Má to ale jeden háček – váš iPhone musí mít OLED displej. Tato úspora má tedy opodstatnění pouze v případě, vlastníte-li iPhone X, XS, XS Max, 11 Pro a 11 Pro Max. Zapnete jej v Nastavení -> Zobrazení a jas.

Tmavý režim můžete mít nastavený automaticky, pokud ale potřebujete šetřit baterii, lze jej aktivovat i ručně.
Tmavý režim můžete mít nastavený automaticky, pokud ale potřebujete šetřit baterii, lze jej aktivovat i ručně.

4. Využití aplikací

Nabídka Baterie v Nastavení skrývá také nabídku Využití aplikací. Zde si můžete nechat zobrazit, které aplikace používáte nejvíce a které také nejvíce ubírají výdrži vašeho zařízení. Využití baterie ukazuje procenta, která si z baterie daný titul uzmul. Aktivita je pak celkový čas, který jste v něm strávili. Sledovat lze posledních 24 hodin nebo posledních 10 dní. Chcete-li baterii šetřit, jednoduše snižte míru používání nejvýše zobrazených aplikací a her. Jestli to je ve vašich silách.

Chcete šetřit baterii? Tak prostě jen nehrajte tolik hry, neposílejte tolik e-mailů, nečtěte tolik článků a nebuďte takového času v sociálních sítích. No jo, jenže to se lehko řekne.
Chcete šetřit baterii? Tak prostě jen nehrajte tolik hry, neposílejte tolik e-mailů, nečtěte tolik článků a nebuďte takového času v sociálních sítích. No jo, jenže to se lehko řekne.

5. Kondice baterie a výkon zařízení

Nabídka Baterie skrývá ještě Kondici baterie. Ta ukazuje hodnotu udávající kapacitu baterie relativně k výchozímu stavu. Nižší kapacita tak může znamenat méně hodin provozu zařízení na jedno jeho nabití. Pokud ale chcete, můžete omezit výkon zařízení a baterii více šetřit. Nechcete se ale jakkoli omezovat? Tak se samozřejmě přímo nabízí řešení níže.

Pokud klesne hodnota pod 80 %, je vhodně nechat vyměnit baterii. Takto vypadá Kondice baterie na rok starém iPhonu XS Max.
Pokud klesne hodnota pod 80 %, je vhodně nechat vyměnit baterii. Takto vypadá Kondice baterie na rok starém iPhonu XS Max.

6. Výměna baterie

Ať už vlastníte jakýkoli model iPhonu, aktuální ceník výměny baterií můžete najít v ceníku oprav servisu AppleGuru https://www.iroom.cz/oprava-iphone/. Výměnu baterie by měli určitě zvážit majitelé iPhone 6, 6s a všech starších modelů. V tomto konkrétním případě vyjde výměna, která je obvykle provedena na počkání do 20 minut, na 590 Kč. Všechny používané baterie jsou certifikované. Na opravu také poskytuje appleguru.cz nadstandardní záruku 2 roky.

Servis AppleGuru najdete v ulici Seifertova 83, Praha 3 – Žižkov, kousek od tramvajové zastávky Lipanská, kam jezdí linky 5, 9, 15 a 26. Rád vás uvítá ve všechny všední dny od 9 do 19 hodin. Že nejste z Prahy? Ušetřete čas a pohonné hmoty. Stačí vás iPhone do servisu odeslat. Vyzvednutí pro objednávky pod 1 999 Kč stojí jen 119 Kč, doprava zpět je zdarma a svoz je odkudkoli z ČR. Toto platí nejen pro telefony iPhone, ale i tablety iPad a počítače Mac.


Magazín Letem světem Applem nenese za text výše žádnou odpovědnost. Jedná se o komerční článek, jehož dodavatelem (v plném znění spolu s odkazy) je inzerent.

Dnes nejčtenější

.