Zavřít reklamu

O žalobách na Apple píšeme téměř každý týden, avšak nyní obvinění pokročila na vyšší úroveň a jablečné společnosti si opět začala všímat také Evropská komise. Ta má na technologického giganta pifku již delší dobu, ale nyní konečně dostala záminku zakročit a pustit se do výrobce plnou silou. Představitelům se totiž nelíbí 30% taxa, kterou Apple uvalil na e-knihy v App Storu a díky níž inkasuje nemalé peníze. Podíl z prodeje je údajně přehnaný, narušuje konkurenční prostředí a ohrožuje menší, nezávislé autory a společnosti.

Bylo jen otázkou času, než si Apple vyslouží další políček od Evropské komise a opět bude předvolán na kobereček. Na druhou stranu se není až tolik čemu divit, jablečná společnost totiž leckdy překračuje meze a nastavuje nepřiměřené podmínky nejen pro konkurenční společnosti, ale i pro nezávislé vývojáře a autory. Nejinak je tomu i u e-knih, u kterých Apple nastavil 30% podíl z prodeje, tedy taxu, jež je podle Evropské komise neslučitelná s poctivým a férovým podnikáním. Nutno však podotknout, že státníci nebyli jediní, kterým tento přístup ležel v žaludku. Celý proces vlastně započal na popud japonské společnosti Rakuten, respektive její dceřinné firmy Kobo, která se zabývá distribucí e-knih, čteček a dalších publikací či reklamy.

Kobo argumentuje především tím, že nastavení podmínek App Storu je pro třetí strany zkrátka neférové a vydělat na distribuci e-knih je na jablečném obchodu zhola nemožné. Za každou prodanou e-knihu totiž musí společnost Applu vyplatit 30% z prodeje, což je přinejmenším nepřiměřená taxa. Vlastní knihovna Applu, Bookstore, však na druhou stranu nemusí platit naprosto nic, díky čemuž je efektivně zlikvidována jakýkoliv sílící konkurence. Ostatně, nejediná se o jedinou stížnost, podobně se vyjádřila i švédská společnost Spotify v březnu loňského roku, která vlastní stejnojmennou hudební streamovací platformu. Apple si totiž účtuje 30% i z jakýchkoliv transakcí provedených pomocí App Storu, což bylo také důvodem, proč místo původních 9.99 dolarů měsíčně stálo Spotify předplatitele 12.99 dolarů. Jablečná společnost se proti nařčením pochopitelně ohradila s tím, že se jedná o aplikace zdarma a může si nastavovat podmínky jaké chce. Uvidíme, zda se bude tímto problémem Evropská komise nějak více zabývat.

Dnes nejčtenější

.