Zavřít reklamu

pplet je v kontextu tržního ohodnocení často skloňován jako nejhodnotnější technologická firma na světě. A není vůbec divu, za posledních několik let zažil Apple neuvěřitelný boom, a byť mnozí analytici tehdy růst označovali za bublinu, časem kalifornský gigant tento mýtus úspěšně vyvrátil a jasně zlým jazykům ukázal, že dominuje celému trhu. Ostatně, to samé se prokázalo i během nynější pandemie koronaviru. Zatímco ostatní společnosti strádaly a jejich akcie zažívaly volný pád, Apple naopak nadále rostl a upevňoval svou pozici.

Apple si za posledních několik měsíců zažil poměrně krušné časy, ať už z hlediska soudních sporů, obvinění v otázce narušování soukromí uživatelů nebo neustálého přešlapování na koberečku před nejrůznějšími státníky a komisemi. Poslední ránou pak byla pandemie koronaviru, která srazila k zemi nejednu společnost. Ač by se v tomto momentě mohlo zdát, že Apple sklopí uši a jeho akcie zažijí propad, je tomu právě naopak. Zejména díky segmentu služeb totiž jablečná společnost naopak nadále roste raketovým tempem, a byť prodeje iPhonů utlumily, iPadům se v Číně daří skvěle a problémy s pozastavenou výrobou se podařilo rychle a efektivně vyřešit. I z tohoto důvodu v úterý uzavřely akcie Applu na částce 343.99 dolarů za kus, což je rekordní částka.

Apple Stock
Zdroj: Apple Akcie

Dohromady tak tržní hodnota Applu činí astronomických 1.491 bilionu dolarů, což z tohoto giganta dělá nejhodnotnější technologickou společnost na světě. Druhý v pořadí – Microsoft – na něj v tuto chvíli ztrácí na 50 miliard dolarů. Analytici navíc zůstávají optimističtí a věští výrobci další markantní růst, zejména díky přechodu z Intelu na ARM procesory, jimiž budou disponovat nové Macy, o nichž se více dozvíme na letošním WWDC. Podle analytika Amita Daryananiho společnosti Evercore ISI je síla výrobce právě v tom, že dokáže vyrábět čipy sám a nemusí spoléhat na další dodavatele, což zlepšuje z dlouhodobého hlediska tržby. Tak či onak se zpětná hodnocení shodují na tom, že jediné štěstí Applu tkvělo v malé závislosti na prodejích iPhonů. Jen díky širokému portfoliu služeb a zařízení, včetně tabletů, které se staly během pandemie nedostatkovým zbožím, se totiž společnost vyhnula větším následkům.

Dnes nejčtenější

.