Zavřít reklamu

Poslední roky se Keynote týkající se operačního systému iOS věnovaly více či méně takzvané rozšířené realitě. Některé dokonce prezentování Augmented Reality vyplnilo z velké části a Apple tuto technologii tlačil co to jen šlo a chtěl donutit vývojáře, aby se jí věnovali na plné obrátky. V rámci iOS zařízení však dává rozšířená realita smysl mnohem méně, než u nositelného zařízení typu brýlí. Právě Apple Glass neboli chytré brýle od Applu jsou v poslední době čím dál tím více skloňovanou novinkou, které bychom se měli dočkat.

Koncept chytrých brýlí zpopularizoval především Google se svým projektem Google Glass, které se několik let postupně vyvíjely a jednu dobu se dokonce dostaly i k široké veřejnosti a bylo možné je zakoupit. Vždy se však jednalo především o technologický prototyp, který měl pozvolna monitorovat možnosti, jaké se nabízí ve zcela novém odvětví. Apple by měl právě na Google Glass navázat a pokusit se skutečně vytvořit plnohodnotný trh s chytrými brýlemi.

Pro společnosti jakou je Apple, je v současné době čím dál tím složitější zvyšovat růst v rámci prodejů produktů. Když vaše zařízení používá miliarda lidí po světě, tak i když by si každý rok všichni koupili nové, což se nikdy nestane, vždy prodáte „pouze“ miliardu zařízení. Technologičtí giganti se proto snaží přijít na další odvětví, ve kterém mohou zaujmout a chrlit do něj desítky milionů kusů nečeho každý rok, nebo jěště lépe každý kvartál.

Chytré brýle jsou něco, co je z hlediska výroby, aktualizování a spolupráce s mobilním telefonem velmi podobné chytrým hodinkám a právě Apple Watch jsou produktem, který nejenže doslova vytvořil, ale také zaplnil trh s nositelnou elektronikou. Applu se to poprvé podařilo s hudebním přehrávačem, následně se smartphonem a později s Apple Watch. Nyní je skvělá příležitost, aby na trh uvedl další revoluční zařízení, které bude mít možnost zákazníkům rok co rok obměňovat.

Apple si dělá již řadu let cestičku v rámci iOS a směřování vývojářů k rozšířené realitě právě k Apple Glass a je velmi pravděpodobné, že se představení dočkáme již v nejbližších měsících nebo v příštím roce. Otázkou je, zda se podaří zaujmout Apple Glass stejnou pozici, jakou mají Apple Watch nebo iPhone.

Dnes nejčtenější

.