Zavřít reklamu

O automatizaci, průmyslu 4.0 a dalších lákavých marketingových tahácích se mluví téměř neustále a čím dál tím více firem začala reálně věřit, že se jedná o odpověď na všechno. Ač je totiž nahrazení části pracovníků roboty jistě levnější a mnohdy efektivnější řešení, tento způsob nelze aplikovat na vše. A o tom se za posledních několik let mnohokrát přesvědčil i samotný Apple, který sice slouží jako hlavní inovátor a tahoun na technologickém trhu, ale ani tak se mu nepodařilo zatím obsadit výrobní linku výhradně robotickými společníky.

Jablečná společnost je bezpochyby v mnoha ohledech velmi pragmatická a především zaujímá konzervativní a opatrný přístup. Ačkoliv totiž inovuje, posouvá technologický svět vpřed a zasloužila se o mnoho přelomových úspěchů, ne vždy se vyplatí situaci uspěchat. O tom se Apple přesvědčil i v případně robotů, kteří by nahradili běžné zaměstnance u výrobních linek a zefektivnili by celý proces montáže. Jak se ale záhy zjistilo, společnost při výrobě používá natolik malé součástky a drobné šroubky, že je gigantická robotická ruka buď zničí, nebo není schopna vyvinout požadovanou sílu pro dokončení daného úkonu. Ve skrytých laboratořích v Sunnyvale uprostřed Kalifornie si tak společnost nějakou dobu s touto myšlenkou pohrávala, experimentovala a snažila se ji zrealizovat. Po mnoha pokusech ale Apple došel k závěru, že pro jisté věci se roboti zkrátka tak docela nehodí. Jedinou výjimkou byla robotická paže Daisy, která třídí staré iPhony, rozebírá je na kusy a následně recykluje.

Dalším problémem bylo totiž také nanášení lepidla na displeje. Jablečná společnost se totiž řídí přísnými pravidly a normami, které se snaží dodržovat, a roboti v tomto ohledu selhali na plné čáře. Vrstvu lepidla je nutné nanést opatrně a především v přesně požadované tloušťce na specifickou, několikamilimetrovou část, což je takřka nadlidský úkol. Jak se ale ukázalo, v případě robotických paží byl výsledek ještě horší, alespoň tedy v porovnání s čínskými dělníky. Apple se tak od ambiciózních plánů spíše oprostil a nadále si ponechal běžné zaměstnance. Přesto ale společnost roboty nezatracuje, a to zejména díky montáži menších zařízení jako je iPad, Apple TV nebo Apple Watch. Právě u nich totiž technologický gigant zaznamenal úspěch. Uvidíme, zda se jednou dočkáme plně automatizované výrobní linky. Tak či onak si na to budeme muset ještě nějakou dobu počkat a vystačit si pouze s omezeným využitím. Tedy alespoň v případě Daisy, která nadále spokojeně recykluje staré iPhony.

Dnes nejčtenější

.