Zavřít reklamu

Říká se, že macOS nepotřebuje žádnou formu antiviru. Pravdou však je, že tohle platí prakticky jen v případě iOS a iPadOS, což jsou systémy, které pracují v tzv. sandboxu. MacOS patří mezi systémy s vysokou mírou bezpečnosti, pokud ale uživatel vědomě dělá něco, co by tak úplně dělat neměl, tak si zahrává s problémem. Nutno podotknout, že se navíc operační systém macOS stává čím dál tím větším cílem pro útočníky. Instalace antiviru tedy samozřejmě není povinná, ale určitě se doporučuje – zvláště, pokud Mac používá nějaký starší uživatel, anebo třeba malé dítě.

Stejně tak jako na Windows, tak i na macOS je k dispozici obrovská škála různých antivirů. K dispozici jsou jak placené alternativy, tak ty, které jsou k dispozici zdarma. Z těch placených můžeme vyzdvihnout například ESET či třeba Norton. Pokud chcete mít vaše macOS zařízení chráněné, ale nechcete přitom utratit ani korunu, tak musíte sáhnout právě po alternativě zdarma. Osobně mohu z vlastní zkušenosti (a nejen z ní) doporučit antivirový program Malwarebytes Anti-Malware. Jak už název tohoto programu napovídá, tak se tento program stará o odstranění malwaru. Nutno podotknout, že kromě něj však zvládne detekovat a odstranit i různé formy adware a dalšího škodlivého kódu.

Malwarebytes Anti-Malware je k kromě své verze zdarma k dispozici také ve verzi placené – pokud se vám bude líbit, určitě můžete zakoupení zvážit. Pro stažení řešení od Malwarebytes by vás mohlo přesvědčit například to, že jej denně nainstaluje okolo 250 tisíc uživatelů. Kromě toho se podaří denně Malwarebytes Anti-Malware detekovat a zablokovat přes 8 milionů hrozeb, počet provedených skenování za jeden měsíc poté sahá k 200 milionům. Malwarebytes Anti-Malware je velmi často aktualizován, stejně tak jako jeho databáze hrozeb. Zároveň se tohle řešení často v různých testech antivirů umisťuje na předních příčkách.

Čtěte dále

Více z rubriky Seriály

Dnes nejčtenější

.