Zavřít reklamu

Jablečné společnosti se poslední dobou sype na hlavu jedna potíž za druhou. Kromě nespočtu žalob je totiž tento technologický gigant zván pomalu každý měsíc na kobereček před státníky a nejrůznější komise, podle nichž se Apple dopouští přečinů. Jedním z případů, který se táhne vzhledem k povaze poměrně dlouhou dobu, je pokuta ve výši 10 milionů eur, jež byla společnosti uložena v Itálii před dvěma lety. Výrobce pochopitelně podal odvolání a dožadoval se změn ve verdiktu, avšak jakékoliv snahy selhaly. A jak je již v otázce Applu zvykem, problém se opět týkal proslulého zpomalování iPhonů.

Pokud pravidelně čtete novinky týkající se Applu, jistě vám neušel trend poslední doby, kdy je jablečná společnost jakýmsi obětním beránkem. Když totiž není technologický gigant zrovna předvolán před komisi, nebo nečelí žalobě ze strany dalších firem kvůli patentům, pyká za jiná kontroverzní rozhodnutí, které v minulosti vykonal. Zářným příkladem je i dokola omílané zpomalování iPhonů, k němuž se Apple uchýlil před několika lety, aby zabránil snižování životnosti baterie. Konkrétně se jednalo o sadu změn v iOS 10.2.1, kdy jablečná společnost do operačního systému zavedla jistá opatření, která automaticky snižovala výkon, a chránila tak baterii starších telefonů. Apple se však o této podstatné věci poněkud zapomněl zmínit, což vedlo k sérii žalob a následné prohře u italského soudu na konci roku 2018. Regulátoři trhu a další vládní orgány tak společnosti napálili 10milionovou pokutu, proti níž se technologický gigant opět odvolal.

Soud na žádost Applu pochopitelně verdikt a finální rozhodnutí přezkoumal, avšak své stanovisko nezměnil. Společnost se podle všech zákonných ustanovení dopustila přečinu a neférového jednání vůči zákazníkům, kteří o umělém zpomalování neměli tušení. Vypadá to tedy, že jablečnou společnost tučná pokuta nemine a ani dva roky po vyřknutí verdiktu se jí ani po opakovaných odvoláních nevyhne. Oproti témuž obvinění, jen na půdě Spojených států, se však z hlediska finančních nákladů jedná o kapku v oceánu. Americké soudy totiž došly ke stejnému závěru jako ty italské a na základě obžaloby po Applu požadují 500 milionů dolarů. Tak či onak, společnost se podle všeho naštěstí poučila, alespoň soudě dle iOS 13, kde správa baterie více transparentní a srozumitelná. Uživatelé si tak sami mohou navolit, zda chtějí starší iPhone zpomalovat, nebo raději využijí výkon na maximum, ale spokojí se s nižší životností zařízení.

Dnes nejčtenější

.