Zavřít reklamu

Bylo nad Slunce jasné, že koronavirová pandemie bude mít na mnohé technologické společnosti negativní dopad. V souvislosti s ní totiž zavíraly výrobní závody, dodavatelé, ale i prodejny. Podle South China Morning Post klesly celkové dodávky tabletů o 30 %. Dlouho platilo, že Apple byl na čínském trhu jedničkou v oblasti tabletů, to se ovšem nyní změnilo.

Kvůli výše popsaným potížím byl podíl Applu na trhu s tablety v Číně za první čtvrtletí tohoto roku 35,1 %, Huawei pak 40,2 %. Huawei je tak dle zdrojů jedinou společností, která zaznamenala nárůst prodejů v oblasti tabletů. Meziročně si čínská společnost na čínském trhu polepšila o 4,3 %, když prodala 1,5 milionu tabletů. Pokud ale přihlédneme k faktu, že Apple na tomto území zavřel své obchody jako jeden z prvních už na začátku února, nejedná se vůbec o špatný výsledek, byť meziroční pokles Applu je zde obrovských 42,5 %.

Krize na poli tabletů v Číně zasáhly i společnosti Xiaomi, Microsoft a Lenovo, jejichž podíl byl v prvním čtvrtletí tohoto roku 5,5 %, 3,2 % a 1,7 %. IDC zároveň očekává, že jak slábnou opatření, oslábne i zájem o tablety, který byl v Číně během pandemie značný. Nicméně IDC dodává, že v budoucnu můžeme nárůst prodeje tabletů ještě očekávat, a ne kvůli pandemii. Stanou se prý hlavním „pomocníkem“ v oblasti vzdělávání a vlastnit tablet bude v podstatě pro každého studenta povinností.

Dnes nejčtenější

.