Zavřít reklamu

Co si budeme povídat, Apple je poslední dobou pod palbou snad ze všech stran a když se zrovna nekaje na koberečku před politiky a státníky, většinou řeší nějaký táhlý a nepříjemný soudní spor. Ty se z drtivé většiny týkají patentů, které si pro sebe jednotlivé společnosti uzurpují, nebo si nechají vystavit potvrzení jen proto, aby se mohly později soudit a vytáhnout z technologických gigantů nějaké peníze. V případě brazilské firmy se ale jedná o pozoruhodný problém, jelikož si v roce 2000 nechala patentovat jméno iPhone a stále se s Applem pře o vlastnictví tohoto názvu.

Ač by se mohlo zdát, že se situace kvůli pandemii koronaviru uklidní a společnosti si dají se soudními spory na chvíli pokoj, je tomu právě naopak a čím dál tím více firem se snaží vysoudit nějaké ty peníze navíc. Výjimkou není v tomto ohledu ani brazilská společnost IGB Electronica, která si v roce 2000 zaregistrovala jméno iPhone a od té doby se s Applem soudí o to, kdo má vlastně na užívání tohoto názvu právo. I přes skutečnost, že se jedná o dlouholetý boj, ale firma dosud vždy prohrála a utržila si spíše ostudu. Představitelé společnosti se ale nevzdávají a situace došla tak daleko, že složka s tímto sporem přistála na stole Nejvyššího brazilského soudu.

Je s podivem, že se IGB Electronica nedrží původní dohod s Applem, která zněla tak, že obě společnosti zanechají sporů a obě budou jméno iPhone v Brazílii volně užívat. Tohoto se žalující firma pochopitelně ihned chytila a v roce 2012 přišla s řadou Android telefonů, které pojmenovala právě iPhone. Jablečná společnost se rozhodla tuto skutečnost přehlédnout, a byť se zdálo, že bude na chvíli klid, zakopání válečné sekery příliš dlouho nevydrželo. V roce 2018 navíc brazilské soudy opět potvrdily to, že IGB Electronica nemá na výhradní užívání právo a musí se spokojit s tím, že značku stále vlastní Apple a může ji v zemi užívat dle libosti. Uvidíme, jak moc spor eskaluje. Jisté ale je, že nás čeká ještě mnoho let dlouhé soudní tahanice.

Dnes nejčtenější

.