Zavřít reklamu

Jablečná zařízení jsou z drtivé většiny výrazně uzpůsobena ekosystému a jejich architektura je vytvořena tak, aby byla co nejlépe kompatibilní s operačním systémem od Applu. Dá se tedy přirozeně očekávat, že při využití jiného systému se začne odlišně chovat i samotný hardware a počítač nemusí fungovat přesně tak, jak bylo původně zamýšleno. V případě obrazovky nového MacBooku Air (2020) se ale jedná o nevídanou kuriozitu, která překonává všechna očekávání. Displej totiž údajně při používání Windows září o 32% více než během používání standardního macOS.

Ač bychom se mohli shodnout na tom, že drtivá většina jablíčkářů volí zařízení od Applu právě kvůli ekosystému a unikátnímu OS, stále se najdou tací, kteří se nakonec rozhodnou nainstalovat Windows či využít nějakou z dalších alternativ. Z tohoto důvodu dochází po vydání nových počítačů od jablečné společnosti nejen k běžnému testování za standardních podmínek, ale také k experimentálnímu nainstalování operačního systému od Microsoftu, který má protěžovat hardware zařízení. Právě během tohoto rutinního testu objevili recenzenti z webové stránky Notebookcheck.net poměrně unikátní jev, s nímž se pravděpodobně žádný uživatel dosud nesetkal. Při používání Windows totiž displej letošního MacBooku září o 32% více, a to konkrétně na 547 nitů. V případě macOS pak hodnota jasu poklesne na 415 nitů (v oficiálních specifikacích pak Apple udává jas „jen“ 400 nitů) a změní se i barvy, které jsou v případě nativního jablečného systému výrazně sytější a plnější.

Ohledně tohoto jevu se vyrojila celá řada teorií a spekulací, které se snaží netradiční efekt logicky vysvětlit. Ta nejčastější hovoří o tom, že Apple záměrně a uměle upravuje jas a svítivost tak, aby barvy nebyly při používání macOS tak vybledlé. Další zase staví na tom základu, že se jedná pouze o chybu, která se týká několika tisíců kusů a dosud na ni společnost nepřišla. Systém pak sám automaticky upraví svítivost tak, aby byla decentní a příliš nerušila uživatele při práci. A nebo se zkrátka jedná o efektivní a levný způsob jak odlišit modely MacBook Air a Pro, případně jak názorně ukázat, že je prémiový model výhodnější a výkonnější. Tak či onak se zatím jedná o pouhé spekulace a nezbývá než čekat, zda se postupem času vyrojí další stížnosti, nebo se k celé záležitosti vyjádří samotná jablečná společnost.

Dnes nejčtenější

.