Zavřít reklamu

Jablečná společnost má poměrně bohatou historii soudních sporů, které se týkají nejen patentů a nejrůznějších technologií, ale i samotných dodavatelů a obchodních partnerů. Výjimkou není ani Qualcomm, který s Applem úzce spolupracuje a nejednou si obě společnosti bez nadsázky pořádně vypomohly. Před nedávnem ale došlo k táhlé soudní tahanici, která podle mnohých zlých jazyků zvěstovala konec dobrých vztahů a nastolení rivality. Podle generálního ředitele Qualcommu se ale naopak „pročistil vzduch“ a obchodní vztahy jsou lepší a zdravější než kdy jindy.

Ač by se mohlo zdát, že Apple vychází takřka se všemi ostatními společnostmi a technologickými giganty, v mnoha případech je tomu právě naopak. Jablečná společnost se soudí ze všech sil, a když se rozhodne prosadit svou, neváhá k tomu využít zástup právníků. Podobně tomu bylo i v soudním sporu s Qualcommem, s nímž měl Apple v minulosti poměrně dobré vztahy. Potom však přišla řeč na patenty a jablečná společnost názorně ukázala, že má ostré lokty. Svému obchodnímu partnerovi tak zmrazila veškeré slíbené přesuny peněz a osočila ho z toho, že nelegálně zneužívá patenty ve svůj prospěch a spolupracuje s konkurencí. Těsně po začátku soudního slyšení se ale obě společnosti nakonec dohodly a došlo k mimosoudnímu vyrovnání, které bylo tvořeno rekordní částkou.

Nad celou nepříjemnou záležitostí se v rozhovoru zamýšlel generální ředitel Qualcommu Steve Mollenkopf, podle nějž se vztahy mezi oběma společnostmi vyvíjí, a to dobrým směrem. Nevybíravý spor totiž pročistil vzduch a donutil představitele zasednout k jednacímu stolu, kde si všechny problémy vyříkali. Vztahy jsou tak podle Mollenkopfa zdravější a především přirozenější. Nedochází k malicherným potyčkám a vždy se jde rovnou k věci, jelikož spolu obě společnosti řeší výhradně obchod a výrobu nových produktů. Generální ředitel se vyjádřil také na adresu koronavirové pandemie, která Qualcomm poměrně výrazně postihla. V prvním čtvrtletí podle Mollenkopfa došlo k výraznému propadu a útlumu výroby, zejména tedy v únoru, kdy se nákaza v Číně rychle šířila. Vše se ale brzy podle jeho slov vrátilo do normálu a během 5 týdnů  se společnost dostala na stejné hodnoty jako před pandemií. Zároveň údajně došlo k většímu zaměření na výrobu telefonů s připojením 5G, které byly až donedávna odsunuty spíše na vedlejší kolej.

Dnes nejčtenější

.