Zavřít reklamu

Většina jablečných příznivců očekávala, že Apple již letos představí 14″ MacBook Pro, který měl nahradit jeho 13″ verzi. Uživatelé si byli tímto krokem prakticky jistí, jelikož jsme se před několika měsíci tohoto scénáře dočkali v případě 15″, dnes už tedy 16″ modelu. O palec větší verze se vešla do těla 15″ modelu, čímž došlo ke zúžení rámečků obrazovky. Bohužel, Apple se u svého menšího MacBooku ke stejnému kroku neodhodlal a představil tak další revizi 13″ modelu, kdy představení 14″ verze se nejspíše odkládá na konec letošního roku, anebo na začátek toho dalšího. Většina z nás tak čekala o mnoho víc.

V jablečných počítačích tepou už po dobu několika let procesory od Intelu. Jablečné příznivce může potěšit fakt, že procesory, které jsou součástí nového 13″ MacBooku Pro (2020), jsou Intelem zkonstruovány přímo pro tohle konkrétní jablečné zařízení. Ne všechny procesory v konfigurátoru jsou samozřejmě exkluzivní – jedná se pouze o dražší procesory 10. generace, které si můžete v konfigurátoru navolit po boku procesorů 8. generace. Procesory 10. generace od Intelu s označením Ice Lake byly představeny již v srpnu minulého roku. Jsou vyrobeny 10nm výrobním procesem a nabízí vylepšené grafické jádro Iris Plus Graphics, možnost přehrávání 4K videa a konektivitu Wi-Fi 6. Většina procesorů z řady Y-series má maximální TDP 12 W, řada U-series poté 25 W – až na pár výjimek, u kterých je TDP 28 W. Právě tyto výjimky tepou v nejnovějších MacBoocích a nutno podotknout, že před krátkou dobou byly odstraněny ze stránek Intelu.

Společně s odstraněním těchto procesorů ze stránek Intelu došlo také k prohlášení, že 28W procesor z řady U-series je doopravdy určen jen pro nejnovější 13″ MacBooky Pro. Nutno však podotknout, že se nejedná o nic zvláštního – i procesory v MacBooku Air jsou Intelem navrženy na míru tomuto zařízení. Exkluzivní procesory určené pro MacBooky lze kromě specifikace TDP rozpoznat i přímo podle názvu – najdete v nich totiž písmeno N navíc. Co se týče procesorů i5, tak v MacBoocích tepou procesory s označením 1038NG7, kdežto v ostatních klasických noteboocích tepou procesory i5 s označením 1035G7. Pokud se podíváme na řadu i7, MacBooky disponují procesory 1068NG7, zatímco ostatní zařízení mají procesory 1065G7. Níže v tabulce najdete srovnání všech těchto procesorů, abyste zjistili, v čem se liší.

Core i5-1035G7 Core i5-1038NG7 Core i7-1065G7 Core i7-1068NG7
Počet jader/vláken 4/8 4/8 4/8 4/8
Základní takt procesoru 1.2 GHz 2 GHz 1.3 GHz 2.3 GHz
Turbo Boost takt procesoru 3.7 GHz 3.8 GHz 3.9 GHz 4.1 GHz
Základní frekvence grafického jádra 300 MHz 300 MHz 300 MHz 300 MHz
Maximální frekvence grafického jádra 1.05 GHz 1.05 GHz 1.1 GHz 1.1 GHz
Cache 6 MB 6 MB 8 MB 8 MB
TDP 15 W 28 W 15 W 28 W
Podpora Intel Optane Ano Ne Ano Ne
Variabilní TDP Ano Ne Ane Ne

Procesory Intel pro jablečné počítače tedy nepodporují určité funkce – například variabilní TDP (možnost snížení či zvýšení), zároveň k tomu nepodporují ani paměti Intel Optane. Ani jednu z těchto funkcí však Apple, respektive jablečné počítače, nevyužívají. Bylo by tedy zbytečné, aby nimi procesory disponovaly. Co se týče taktu Tubo Boost, tak ten samozřejmě nelze brát až tak vážně. Procesor je sice schopen se na jeho úroveň dostat, avšak jen na několik málo sekund. Reálné TDP je totiž při zátěži několikanásobně vyšší, čímž dochází k přehřátí procesoru a následnému thermal throttlingu. Procesory od Intelu nejsou ideální již delší dobu, avšak je zbytečné zde opět vysvětlovat, proč tomu tak je. Kritiku na Intel najdete už v několika našich článcích a samozřejmě všude jinde na internetu.

Dnes nejčtenější

.