Zavřít reklamu

Věnujete-li se alespoň okrajově DJingu, mixování hudby či samotné tvorbě skladeb, jistě se vám do hledáčku dostal software Logic Pro X, který se řadí vůbec mezi nejlepší hudební nástroje na trhu. Jablečný program totiž nabízí celou řadu funkcí, o nichž si konkurence může nechat jen zdát. Cenovka sice nemusí být pro nováčky příliš přívětivá, ale Apple vše vynahrazuje nadstandardní podporou, nejrůznějšími tutoriály a především uzpůsobenému ovládání pro Mac, díky čemuž může i začátečník tvořit kvalitní hudbu. Před časem pak společnost nedopatřením odhalila příchod dalšího masivního updatu a ten nyní konečně dorazil.

Zatímco profesionální hudebníci si na iPadu mohou užívat GarageBand, majitelé Macu naopak disponují stejným, ne-li těžším kalibrem v podobě softwaru Logic Pro X. Tato sada nástrojů se stala poměrně oblíbenou jak mezi pokročilými profesionály, tak mezi běžnými uživateli a vydobyla si takové renomé, že se právoplatně řadí po bok nejlepších programů na trhu. A aby toho nebylo málo, přichází po dlouhé době Apple s další velkou aktualizací, o níž jsme původně informovali již v březnu. Ta s sebou přináší dlouho očekávané živé smyčky, tedy Live Loops, které se výrazně inspirují stejnou funkcí, jež je dostupná například v GarageBand na iOS. Právě díky této šikovné vychytávce mohou hudbu tvořit i začátečníci a Apple dokonce zašel tak daleko, že uživatelům v nabídce předpřipravil rovnou několik krátkých smyček, které mohou hudebníci využít. Stačí je jen přetáhnout do volného pole a libovolně je časovat nebo kombinovat s dalšími smyčkami. Verze 10.5 samozřejmě přináší i celou řadu dalších novinek, zejména pak funkci Remix FX, která poslouží zejména DJům.

Díky Remix FX lze totiž připravit několik skladeb najednou a následně je pomocí Logic Remote na iOS mixovat a propojovat pouze pomocí několika gest či dotyků. Neméně přínosnou funkcí je i sampler, tedy digitální nástroj, který můžete využít v kombinaci s předem nahranou skladbou a vkládat ho mezi jednotlivé pasáže. Díky novému designu je tento postup jednodušší než kdy jindy, stačí jen libovolně přetahovat kýžený instrument a nastavit smyčku či délku. Při zapnutí Auto Sampler pak můžete jednoduše připojit reálný nástroj a pomocí MIDI jeho zvuk automaticky přenést do virtuálního prostředí. Hudební software se sice uživatelsky přívětivým prostředím nikdy příliš nechlubil, avšak v případě Logic Pro X na intuitivnosti Apple pořádně zapracoval, a tak se pokročilého ovládání nemusí být ani úplní nováčci. Update navíc přinesl i drobná vylepšení pro stávající funkce, které obohacuje o větší variabilitu a širší knihovnu melodií. Dohromady tak verze 10.5 přináší 2500 nových smyček, 17 ovládacích panelů pro funkci Live Loops, více než 1500 drobných oprav a možnost importovat nejrůznější audio soubory.

Dnes nejčtenější

.