Zavřít reklamu

Internetová kriminalita pučí i v období koronaviru. Přesvědčit se o tom mohli mnozí tuzemští jablíčkáři, kteří nalezli v posledních dnech ve svých emailových schránkách mail tvářící se na první pohled jako z dílny Applu. O jeho zprávu se však v žádném případě nejedná. 

Nový phishingový útok, který nám v posledních dnech hlásí čím dál více našich čtenářů, ničím nevybočuje od zaběhlých phishingových standardů. Útok se skrývá za mail zdánlivě zaslaný Applem, ve kterém je uživatel informován například o blokaci iCloudového účtu, Apple ID či o jiných potížích s jeho softwarovými účty, které je nutné pro obnovení jejich funkčnosti vyřešit. To má učinit skrze stránku, která designově připomíná oficiální webovou stránku Applu, a to konkrétně vyplněním přihlašovacích údajů, potažmo údajů k jejich platební kartě. Jakmile tak uživatelé učiní, útočníci stojící za falešnou webovou stránkou se jednoduše zmocní jejich dat a mohou s nimi začít nakládat dle své libosti – v případě údajů k platební kartě tedy například využívat k placení. Pokud situace dojde až sem, uživateli nezbude nic jiného než zablokovat svou platební kartu a změnit veškerá hesla ke svým účtům, na které bylo možné se přes jimi zadané údaje dostat. 

Phishing Apple

Obrana před podobnými pokusy je naštěstí velmi jednoduchá – stačí na ně zkrátka jen nereagovat. Že se nejedná o mail od Applu je totiž prakticky vždy jasné po jeho bližším prozkoumání například díky pravopisným chybám, popřípadě nicneříkající adresy, ze které mail dorazil. Totéž platí i o webových stránkách, na které maily odkazují. Ty jsou zpravidla jednak absolutně nezabezpečené pomocí https a jednak jsou provozovány na doméně, po jejímž prozkoumání musí být každému jasné, že Applu rozhodně není. Pokud tedy dostanete někdy v budoucnu mail, který se bude tvářit jako od Applu, použijte selský rozum a nejprve jej pořádně prozkoumejte, zda neobsahuje prvky, které vzbuzují podezření. Pokud tomu tak bude, ruce pryč. 

Dnes nejčtenější

.