Zavřít reklamu

Na začátku týdne Apple představil své fanoušky představením letošní generace 13” MacBooků Pro. Ta vzbudila svým způsobem kontroverze, jelikož jí mnozí uživatelé vyčítají malou inovativnost oproti například 16” MacBooku Pro. Na její hodnocení je nicméně zatím vzhledem k tomu, že se k prvním zákazníkům začne pozvolna dostávat až v průběhu příštího týdne, ještě příliš brzy. Alespoň částečný obrázek o jejím výkonu si však můžeme díky prvním benchmarkům udělat již nyní. 

Včera odpoledne skončilo novinářské informační embargo, díky čemuž mohly být na internet uvolněny první osobní zkušenosti vybraných recenzentů a youtuberů, kterým Apple s předstihem stroj poskytl. Díky tomu se nám tak dostávají do rukou i první výkonnostní testy, které jsou nicméně zatím jen pro dvě konfigurace stroje – konkrétně tu základní s čtyřjádrovým procesorem Intel Core i5 8. generace, který tepal i v předešlé generaci, a pak “základní” čtyřthunderboltový s čtyřjádrovým procesorem Intel Core i5 10. generace. 

Vzhledem k tomu, že základní MacBook Pro (2020) nabízí stejný čipset a RAM jako jeho loňský základní kolega, shodují se i jejich benchmarkové výsledky. Průměrné skóre testu jednoho jádra je proto 927 a u testu více jader pak 3822 bodů. Stroj s procesorem Intel Core i5 10. generace, za který si Apple účtuje 58 990 korun, pak dosáhl v průměru v testu jednoho jádra skóre 1236 a v testu více jader 4455. MacBook s novějším procesorem by tak měl být až o 16,5 % rychlejší než základní model, který je nicméně o 20 tisíc korun levnější. Poměrně zajímavé nicméně je, že novinka výrazně drtí i stroj, který přímo nahradila. Tím je 13” MacBook Pro (2019) s 2,4GHz čtyřjádrovým procesorem Intel osmé generace a Turbo Boostem až 4,1 GHz, který se ještě před pár dny na webu Applu prodával jakožto “základní” čtyřthunderboltový MacBook Pro za 55 990 korun, přičemž oproti tomu je novinka až o 14 % výkonnější, což rozhodně není málo. 

Bude velmi zajímavé sledovat, jak si budou vést v testech výkonu i letošní TOP modely osazené čipsetem Intel Core i7 desáté generace. O těch Apple tvrdí, že mají oproti stařičkým dvojádrovým MacBookům Pro nabídnout až 2,8x vyšší výkon. Na druhou stranu, už nyní se objevují obavy, zda bude stroj bez jakkoliv upraveného chlazení schopen tyto procesory zdárně uchladit, aby je bylo možné využívat i na dlouhodobější práci. Vše v tomto směru ukáže však až čas. 

Dnes nejčtenější

.