Zavřít reklamu

Smartphone či smartwatch jsou věci, které mají mnozí z nás prakticky neustále při sobě. To z nich dělá mimo jiné i skvělé pomocníky při potenciální záchraně našich životů, jelikož v nich lze uchovávat velké množství dat o našem zdraví, která mohou být nápomocná v případě nouze záchranářům. To si velmi dobře uvědomuje i Apple a proto v iOS 13.5 a watchOS 6.2.5 přináší další vychytávku pro jejich využití.

V současnosti umí iPhony a Apple Watch dvě základní funkce související s informacemi o zdraví, které mohou být užitečné při záchraně našeho života. Tou první je Zdravotní ID, skrze které se lze i přes uzamčený telefon či hodinky dostat na obrazovku s uživatelem vyplněnými daty o jeho zdravotní anamnéze. Druhou je pak funkce Tíseň SOS, které zase po aktivaci automaticky zavolá na místní tísňové linky a zajistí tak pomoci. V nové verzi operačních systému se Apple rozhodl tyto dvě funkce velmi zajímavý způsobem propojit a záchranářům tak pomoci v jejich práci. Při aktivaci Tíseň SOS tak bude nově odcházet k záchranářům i spis vytvořený ve Zdravotním ID, díky čemuž se nebudou muset uživatele doptávat na spousty detailů o něm, popřípadě je ani nebudou muset zjišťovat jinak. Díky tomu tak budou na zásah zcela připraveni a ušetří v boji o život drahocenný čas. Skvělé je i to, že funkce bude aktivní i při volání pomoci po detekci pádu, který dokáží rozpoznat Apple Watch Series 4 a novější. 

Je jasné, že novinka práci záchranářům zaručeně zjednoduší a vám tak zvýší šanci na záchranu života či rychlejší ošetření. Už z tohoto důvodu je tak určitě dobré udržovat Zdravotní ID v aktuálnosti, jelikož jen tak se na něj budou moci záchranáři stoprocentně spolehnout. Pokud by vás zajímalo, jak na to, poradíme vám v tomto článku. 

Dnes nejčtenější

.