Zavřít reklamu

Sice se může zdát, že je pandemie koronaviru mírně na ústupu, nebo ji přinejmenším dostala většina zemí pod kontrolu, ale i tak tu s námi ještě nějakou dobu pobude. Z tohoto důvodu dochází k poměrně razantním a drastickým změnám, které nastávají vlivem neméně závažných opatření a ovlivňují jak reálný, tak virtuální svět, jenž zažívá rapidní růst. Firmy se tak hromadně přeorientovali na online prostředí, a stejně tak školy a nejrůznější instituce, pro něž je Zoom a FaceTime denní chleba. Přesto se výzkumná marketingová společnost ASOdesk zaměřila také na samotné uživatele, jejichž chování se výrazně změnilo podle toho, jak omezující opatření daná země zavedla, a přispěchala s unikátní zprávou, jež přímo porovnává evropské členské země.

Nutno podotknout, že zatímco Švédsko nezavedlo téměř žádná opatření a vláda jen varovala obyvatele, aby záměrně virus nešířili, ostatní evropské země zaujaly přesně opačné stanovisko a v mnoha případech nařídily mnohatýdenní karanténu. O tom přímo vypovídá i chování uživatelů, které má přímo vliv na oblíbenost jednotlivých aplikací v App Storu. Zatímco většina ostatních zemí Evropské Unie se snažila rychle adaptovat na online prostředí, Švédsko k této transformaci tíhne již několik měsíců. Například obliba Microsoft Teams začala prudce stoupat již dva týdny po Novém roce a v půlce ledna se aplikace vyšplhala na 2. místo v žebříčku nejoblíbenějšího softwaru. Únor a březen rapidní růst jen podtrhl a nástroj pro videohovory od Microsoftu se umístil první. Podobně na tom byl i Skype, Hangouts Meets od Googlu, Zoom a Cisco Webex Meetings. Trend je tak jednoduše vysvětlitelný, Švédové vše takřka předpovídali a na příchod potenciální hrozby se připravovali dlouho dopředu, což přineslo své ovoce. Velmi podobně na tom byly také zdravotnické aplikace, jejichž růst byl sice pomalý, ale stabilní. Například platforma KRY – See a Doctor se již na konci ledna umístila v TOP 50 aplikacích a v březnu během necelých dvou týdnů poskočila do desítky nejoblíbenějších nástrojů.

Stejný scénář sledovaly i aplikace Alltid öppet a Doktor.se, na které se na rozdíl od zahraničních uživatelů obyvatelé adaptovali postupně a organizovaně. Stejné překvapení nastalo také v oblasti zábavy. Zatímco v celé řadě zemí Netflix trhal rekordy a pravidelně poslední týdny obsazoval první příčky, ve Švédsku konečně vyšlo slunce a aplikace technologického giganta za měsíc propadla na konec žebříčku. Výrazný podíl na tom měla skutečnost, že ve Švédsku nedošlo k uzavření restaurací, hospod a kaváren, což většinu lidí motivovalo užívat si volného času venku. Nejinak na tom nicméně byly i aplikace a platformy jako HBO Nordic, Duo, SVT Play nebo místní internetové televize, které zažily během února a března prudký pád. Příjemným překvapením pro marketéry naopak byla kategorie fitness, která zažila díky příznivému počasí obrodu a zatímco aplikace vyzývající k domácímu cvičení nezaznamenaly oproti zahraničí žádnou změnu, aplikace Runkeeper poskočila o neuvěřitelných 200 míst a dostala se mezi TOP 20 platforem. Podobný růst si užila také kategorie audioknih, zejména tedy aplikace Storytel: Audiobooks & E-books, která se posunula v březnu o 50 míst vzhůru. Švédové si zkrátka rádi užívají nejen venkovního pobytu a běhu, ale také kvalitních audioknih, které tyto činnosti často doprovázejí.

Kategorie vzdělávání si také zažila menší renesanci, když se platforma Google Classroom dostala z TOP 100 nejoblíbenějších aplikací na 12. místo. Ač tedy školy zůstaly z velké části otevřené, řada studentů se rozhodla raději příliš neriskovat a výuky se účastnit vzdáleně, tedy online. Na druhou stranu je nutné zmínit, že vzdělávání ve Švédsku funguje na zcela odlišné bázi než u nás a je na tyto podmínky nejen lépe připravené, ale i vybavené. Tak či onak, je vidět, že tamní obyvatelé rozhodně nepanikaří a zkrátka žijí svůj život jako doposud, bez drastických omezení a opatření. Místo toho se uživatelé raději připravili předem a seznámili se s užitečnými aplikacemi ještě před vypuknutím pandemie v takovém rozsahu. O to dramatičtější je potom srovnání s ostatními zeměmi jako je Itálie a Španělsko, kde se firmy, školy i uživatelé překotně snažili o adaptaci na online prostředí a aplikace pro videohovory a konference poskočily i o několik set míst za den. Nejinak je tomu i u zdravotnických aplikací, které se však po počátečním šoku vrátily na původní čísla.

Naopak vzdělávací aplikace průběžně povyrostly o 140% a takřka okamžitě obsadily první příčky, a to zejména z důvodu uzavření škol. Na popularitě získaly i fitness aplikace umožňující domácí cvičení jako je 30 Day Fitness, Home Fitness by GetFit, FitCoach, Freeletics nebo Nike Training Club, které během měsíce učarovaly dvakrát až třikrát takovému počtu uživatelů. Sociální sítě a zábavní aplikace spojené s konzolovým hraním snad ani není třeba zmiňovat. Na oblibě ztratily na druhou stranu internetové televize, které z velké části nahradily streamovací giganti. Tak či onak je zajímavé sledovat podobné trendy a nezbývá než čekat, zda se na App Storu v průběhu času projeví nějaké další změny.

Dnes nejčtenější

.