Zavřít reklamu

Ač se to zdá neuvěřitelné, od spuštění prodeje prvních hodinek Apple Watch uplynuly již dlouhých 5 let. Poprvé totiž chytré zařízení spatřilo světlo světa v roce 2015 a tehdy Apple neměl nejmenší tušení, s jakým fenoménem vlastně přišel. Od té doby zájem zákazníků jen stoupal a vycházely další modely, na nichž se z velké části podíleli ti samí zaměstnanci a designéři. Právě ti se rozhodli oslavit pětileté výročí a pochlubili se se střípky informací z vývoje, které zveřejnili na Twitteru. Pomyslnou tváří této iniciativy se stal Imran Chaudhri, jeden z původních designérů a návrhářů.

Chaudhri se podělil zejména o svůj první nákres domovské stránky Apple Watch, který obsahoval kruhovou ikonu sloužící jako přístupové menu. Stejně tak tento nadějný designér tehdy přišel s elegantním a funkčním řešením v podobě funkce Digital Touch, ve své době známé jako Electronic Touch, která se stala jakýmsi symbolem hodinek. Další zajímavou skutečností je využití šesté generace iPodu Nano jako vůbec prvního prototypu, který měl Apple Watch reprezentovat. Vývojáři jednoduše přilepili zařízení k řemínku a do celého procesu zapojili i Siri, jež měla být jedním z tahounů. Chaudhri se však podělil i o neméně pozoruhodný postřeh, kdy tým využil několik mrtvých motýlů, aby nasnímal dynamické pozadí pro uzamčenou obrazovku hodinek. Právě tehdy vznikl nápad na využití funkce Motion face, jež by reagovala na dotyk. Tvůrci ale nechtěli zranit žádné živočichy, a tak využili kolekci usmrcených motýlů.

koncept prostredi watch
Zdroj: Twitter Imrana Chaudhri

Tím však výčet zajímavostí zdaleka nekončí, jelikož například řemínky Apple Watch staví na podobné technologii jako řemínky, které nosili astronauti Apolla. Kuriózní je také dynamické pozadí zachycující slunce, které mělo původně sloužit muslimům k tomu, aby se při Ramadánu rychle zorientovali a věděli, kde přesně se nachází slunce. Tak či onak, od té doby došlo k celé řadě větších či menších změn a celý koncept Apple Watch se změnil k nepoznání. I tak je ale úsměvné slyšet podobné historky z vývoje a představit si tu dlouhou cestu, kterou tým za oněch 5 let ušel. Hodinky se tak proměnily ze zařízení závislého na iPhonu ve zcela jedinečný produkt, který za chvíli smartphone hravě nahradí v celé řadě podstatných funkcí. Uvidíme, kam až to Apple s chytrými hodinkami dotáhne.

Dnes nejčtenější

.