Zavřít reklamu

Společnost Apple je vlastníkem domény, související s onemocněním COVID-19. Jedná se o web AppleCoronavirus.com, který má potenciál nasměrovat uživatele na specifické aplikace k trasování kontaktů. Registrace domény proběhla minulý pátek – tedy v tentýž den, kdy společnosti Apple a Google oznámily své společné plány na vytvoření API pro trasovací aplikaci. Doména je registrována do 10. dubna příštího roku, není ale vyloučeno, že si ji Apple neobnoví.

Registraci domény AppleCoronavirus.com provedla jménem společnosti Apple firma s názvem CSC Corporate Domains. Ta se zabývá mimo jiné tím, že zastupuje významné podniky, společnosti a instituce při registraci a ochraně názvů domén. Podle registrů Whois obsahuje zmíněné doména odkazy na servery, které má pod kontrolou společnost Apple – pokusy o přechod na kteroukoliv z odkazovaných URL nicméně podle redaktorů serveru AppleInsider selhaly. O důvodech, které Apple vedly k registraci této domény, můžeme v tuto chvíli pouze spekulovat – je možné, že adresa nakonec nebude vůbec zprovozněna, a že si ji cupertinská společnost nechala zaregistrovat pouze proto, aby předešla možnému zneužití příslušného doménového jména. Zároveň je ale také možné, že má Apple s doménou konkrétní plány. Mohlo by se například jednat o rozcestník pro iOS aplikace a nástroje, které jakýmkoliv způsobem souvisí s COVID-19 – uživatelé by na stránce mohli získat podrobný přehled o oficiálních aplikacích, vztahujících se k současné pandemii.

Oficiální zpráva o tom, že Apple s Googlem spojují síly ve snaze vyvinout nástroje pro snazší trasování nakažených, vyšla koncem minulého týdne. V rámci této snahy chtějí obě firmy nejprve vyvinout API pro vývojáře, umožňující lepší komunikaci iOS a Android zařízení.

Dnes nejčtenější

.