Zavřít reklamu

Apple se snaží bojovat proti pandemii koronaviru čím dál více zbraněmi. Po nedávném oznámení výroby obličejových štítů či speciálního API určeného pro tvorbu aplikací zaznamenávajících možný kontakt s nakaženým totiž před malou chvílí zpřístupnil svá data z Apple Maps týkající se mobility uživatelů. Ta podle něj mohou být nyní využita vládami pro lepší boj s nemocí v dané zemi.

Data jsou volně přístupná přes webovou mikrostránku Mobility Trends Reports, na které lze přes vyhledávač prozkoumat využívání pěší navigace, autonavigace či navigace pro veřejnou dopravu v Apple Mapách. Tímto způsobem si lze prohlédnout data z celé řady států a měst, přičemž na seznamu nechybí ani Česká republika. V jejím grafu se brutálně promítla omezení pohybu nařízená vládou na začátku března, která srazila využívání Apple Maps pro vyhledávání veřejné dopravy o 75 %, pro chodce o 54 % a pro řízení vozů o 35 %. Nicméně se zlepšující se situací na našem území se využitelnost všech tří aspektu opět pomalu zvedá, byť k normálu má stále na míle daleko. 

Apple se svým čerstvým krokem zařadil po bok Googlu, který podobná data zveřejnil již před pár týdny. Data obou společností se nicméně prakticky shodují, jelikož reflektují výrazné omezení pohybu uživatelů jednotlivých zařízení či služeb. Nezbývá než doufat, že se pandemie koronaviru dostane minimálně v Česku a na Slovensku již brzy pod tak dobrou kontrolu, že se i křivky grafu dostanou na své původní hodnoty. Otázkou nicméně je, zda je to vůbec ještě možné. Čím dál víc odborníků na problematiku pandemií se totiž shoduje na tom, že svět po odeznění koronaviru už takový, jaký byl ještě nedávno, nebude. 

Dnes nejčtenější

.