Zavřít reklamu

Dezinformace, falešné zprávy nebo chcete-li Fake News se stávají čím dál větším problémem dnešní doby. Tento ve své podstatě jednoduchý nástroj je totiž mnohdy schopen ovlivňovat celé masy lidí a upravenou realitou je navádět směrem, který se zrovna jejich tvůrci hodí. V žádném případě se tedy nejedná o bezpečný nástroj, jehož využívání by bylo jakkoliv chvályhodné, což je více než jasné čím dál více lidem a firem. Jednou z nich je i Facebook, který se nyní rozhodl zavést v boji proti dezinformacím ve své aplikaci WhatsApp další novinku. 

Dezinformace se zpravidla šíří mezi lidmi pomocí komunikátorů, ve kterých putují skrze hromadné zprávy s mnoha a mnoha příjemci. A právě tuto možnost se nyní rozhodl Facebook u WhatsAppu zatrhnout. Nově je totiž v aplikaci zaveden limit, který se zaktivuje po přeposlání jedné zprávy pěti kontaktům najednou. Pokud bude nově chtít uživatel tuto akci provést znovu, byť s jinými kontakty, aplikace mu to již neumožní a on bude muset zprávu přeposílat po jednom uživateli, což její šíření značně zpomalí a v ideálním případě i zastaví, jelikož tato zdlouhavá procedůra šířitele odradí. 

Novinku oznámil WhatsApp oficiálně ve své tiskové zprávě s tím, že v poslední době došlo ke skokovému nárůstu přeposílání zpráv, kvůli čemuž se obává právě možného šíření dezinformací. Společnost sice přímo neuvádí, že hlavním cílem je nyní zamezit šíření dezinformací ohledně koronaviru, nicméně vzhledem k tomu, že se pochlubila spoluprací s neziskovými organizacemi, vládami a WHO je víceméně jasné, že právě hoaxy ohledně koronaviru se zdají být v současnosti jedním z největších problémů. Je však otázkou, zda po jejich odeznění WhatsApp opět limit zruší a svým uživatelům dopřeje trochu “svobody”. Tak či onak, vše bude mít v rukou jen on sám, jelikož tyto úpravy provádí přes své servery na dálku a tudíž není možné, abyste se jejich projevení například vyhnuli odmítnutím updatu. 

Dnes nejčtenější

.