Zavřít reklamu

Přestože se jablečný svět v posledních týdnech točí zejména kolem iPhonu SE 2. generace, který je též známý jako iPhone 9, Apple nezahálí a kromě jeho launche chystá i iPhony 12 pro letošní podzim. Jejich vývoj sice v poslední době výrazně komplikovala pandemie koronaviru, která dolehla prakticky na celý svět, to však Applu v dokončení jeho vývoje nezabránilo. Jeho prototypy už má totiž konečně na stole a my známe díky leakerovi Jonu Prosserovi jejich základní technické specifikace. 

Informace leakera Jona Prossera nejsou ve výsledku ničím příliš překvapivým. Dočkáme se totiž dle nich hned čtyř modelů s úhlopříčkami 5,4”, 2x 6,1” a 6,7” s tím, že dva modely budou “levnější” a dva prémiové. Co se týče levnějších modelů, menší z nich nese kódové označení D52G a větší D53G. Oba telefony se dočkají OLED displeje, hliníkového rámečku, zmenšení horního výřezu, podpory 5G sítí, čipsetu Apple A14 a duálního fotoaparátu řešeného velmi pravděpodobně stejně jako u iPhonu 12. 

V případě prémiové řady nese menší telefon kódové označení D53P a větší D54P. Oba dostanou do vínku OLED displej, rámeček z leštěné oceli menší výřez v displeji čipset Apple A14, podporu 5G sítí a trojitý fotoaparát doplněný skenerem LiDAR. Dá se tedy říci, že ani letos nebude mezi “levnější” řadou a prémiovou řadou žádný velký rozdíl – ba naopak se ještě zmenší díky použití stejného typu displeje. Jediné rozdíly tak budou u rámečků a fotoaparátů.

Prosserovy zdroje bohužel neinformují o tom, zda se dočkáme u telefonů zúžení rámečků kolem displeje a nepotvrzují ani designovou změnu těla, které by mělo letos připomínat iPady Pro 3. a 4. generace či iPhony 5. Obě vylepšení se nicméně dají vzhledem k obrovskému množství úniků informací z předešlých týdnů, o které se postaraly též velmi důvěryhodné zdroje, očekávat. Stejně tak lze očekávat i obousměrné bezdrátové nabíjení, které bude možné využít například v případě vybití bezdrátových sluchátek AirPods. Jeho podporu by mohly čistě teoreticky dostat i Apple Watch Series 6, které má Apple představit po boku iPhonů. 

Přestože svět od představení nových iPhonů 12 dělí ještě dobrého půl roku, lze brát technické specifikace z předešlých řádků jako víceméně závazné. Na jakékoliv opravy či úpravy totiž nemá Apple vzhledem k nutnosti započít výrobu komponentů pro telefony čas, jelikož letos dokončil prototypy o poznání později než standardně. Pokud tedy stále doufáte v to, že letos například výřez zmizí úplně, zřejmě již v tuto chvíli doufáte zbytečně. Na jeho zaříznutí si totiž budeme muset počkat minimálně další rok.

Dnes nejčtenější

.