Zavřít reklamu

Společnost Jabra rozšířila rodinku sluchátek Elite 75t. Před nedávnem jste na našem magazínu mohli vidět recenzi klasických sluchátek Jabra Elite 75t, která byla skvělá. Nová stejnojmenná sluchátka s dodatkem „Active“ nabízí převážně pro sportovce něco navíc. Ale vyplatí se to? Na bezdrátová sluchátka Jabra Elite Active 75t se podíváme v několika následujících řádcích.

Balení

Nejprve jako obvykle k obsahu balení. Sluchátka dorazí v sympatické žlutošedé krabičce, ve které kromě sluchátek a krabičky naleznete též manuál, náhradní špunty a USB-C kabel. Po designové stránce jsou sluchátka i krabička naprosto totožná s klasickými Jabra Elite 75t. Jde tedy o umělohmotnou krabičku, na jejíž přední straně můžeme vidět logo společnosti Jabra. Na zadní straně se pak nachází LED dioda pro indikaci stavu baterie krabičky a USB-C konektor. Samotná sluchátka mají design klasických špuntů. Velmi oceníte přítomnost mechanického tlačítka, jelikož funguje bezchybně (v porovnání například s Galaxy Buds+, která mají z vnější strany dotykovou plochu na ovládání). Na mechanickém tlačítku se nachází logo společnosti, nad ním pak LED dioda, která zabliká po stisknutí tlačítka, nebo probliknutím ujistí uživatele, že sluchátka vložil do krabičky správně. Vedle tlačítka pak můžeme pozorovat mikrofony, jenž napomáhají při funkci HearThrough. Na vnitřní straně vedle nabíjecích pinů pak můžeme nalézt označení levého/pravého sluchátka.

Technické specifikace

Nyní krátce k technickým specifikacím. Sluchátka podporují Bluetooth 5.0 a profily HSP v1.2, HFP v1.7, A2DP v1.3, AVRCP v1.6, SPP v1.2. Reproduktory mají velikost 6 mm s rozsahem 20 Hz až 20 kHz pro hudbu, a 100 Hz až 8 kHz pro hovory. Dále zde nalezneme pasivní potlačení šumu, 4 mikrofony pro HearThrough a udávaný dosah až 10 metrů. Skutečný dosah je ale několikanásobně větší. Jste-li venku, nebude problém se od iPhonu vzdálit i na několik desítek metrů. Výrobce hovoří, že na jedno nabití dokáží sluchátka hrát 7,5 hodiny, což ale ovlivní převážně nastavená hlasitost. V krabičce si pak nesete dalších přibližně 20 hodin. Z 0 na 100 % se krabička i se sluchátky nabije za 2 hodiny a 20 minut. Pokud se sluchátka vybijí, díky funkci rychlonabíjení je postačí vložit na 15 minut do krabičky, čímž si zajistíte další hodinový poslech. Nyní se dostaneme k jedinému rozdílu na poli technických specifikací. Verze „Active“ disponuje IP 57, kdežto klasická Elite 75t „pouze“ IP 55. Sluchátka jsou tedy dělána pro sportovce, kteří se nebojí deště. Jabra Elite Active 75t  díky tomuto krytí bez problému odolají potu, nebo již právě zmíněnému dešti. Co se kodeků týče, podporované jsou SBC a AAC. Cena sluchátek je 5190 korun.

Párování a aplikace

Párování je snadné a kdo kdy měl tu čest setkat se se sluchátky od společnosti Jabra, nebude překvapen. Z App Store či Google Play stáhnete aplikaci Jabra Sound+. V aplikaci vyberete model a odkliknete sluchátka v Bluetooth menu. Aplikace je pro zvuk sluchátek doslova klíčová, neboť zde přítomným ekvalizérem můžete notně jejich zvuk ovlivnit. Ekvalizér nabízí šest přednastavených režimů, které můžete samozřejmě libovolně upravovat dle vlastních preferencí. Zároveň můžete mít sluchátka navolena v režimu My Moment či Commute, který počítá s pohybem ve městě. Pro každý z těchto režimů můžete mít libovolně přednastaven zvuk sluchátek a v onen moment jej stačí v aplikaci pouze přepnout. Dále je zde režim Focus, který je opravdu povedený a leckomu se zalíbí. Můžete si zde přehrávat zvuky bouřek, vodopádů, oceánu, šumění přírody a podobně. Jedná se opravdu o velmi uklidňující záležitost. V aplikaci rovněž můžete spravovat funkci HearThrough a propustnost okolní po jejím spuštění. Nechybí zde ani nastavování režimu spánku, ukazatel baterie, funkce Find My Jabra či návod, jak za pomoci sluchátek přijímat/odmítat hovory, snižovat/zvyšovat hlasitost, přeskakovat skladby, zapnout hlasového asistenta nebo spustit již zmíněnou funkci HearThrough. Aplikace je v angličtině, nicméně je natolik přehledná, že sžít se s ní vám zabere několik minut i za předpokladu, že angličtinou nevládnete.

Zvukový projev

U jakýchkoliv sluchátek je vždy samozřejmě klíčový zvuk, a ten je parádní. Nádherně čistý a dynamický, s problémy či chraptěním se zde zkrátka nesetkáte. Zvuk jsem vyzdvihoval i u „klasické“ verze. Nicméně dle mého názoru jsou zde o něco málo lepší basy. Byl jsem tedy nucen v ekvalizéru snížit u bas hodnotu, jelikož z maximální hodnoty mě u některých skladeb bolely uši. Opravdu skvělá je funkce HearThrough. Pokud máte sluchátka nasazena, své okolí slyšíte opravdu špatně. HearThrough je tedy zde na místě a zvuk okolí je díky čtyřem mikrofonům naprosto přirozený. Několikrát se mi stalo, že jsem po spuštění této funkce zapomněl, že mám sluchátka vůbec nasazena. Podobně jako u předchozí verze mě ale zde čekalo nemilé překvapení. Levé sluchátko začalo zničehonic vynechávat a prapodivně praskat. To může leckoho značně vylekat. Pokud na takový problém narazíte, vždy se první podívejte do aplikace, zda vám není nabízena aktualizace. Po její instalaci problém s vysokou pravděpodobností zmizí.

Resumé

Co říct závěrem? Jabra Elite 75t Active jsou skvělá sluchátka se skvělým zvukem a skvělou výdrží na jedno nabití. Kromě vyšší odolnosti proti vodě a mírně lepších bas se od klasických Elite 75t neliší. Jste-li vlastníkem klasik, Active pro vás spíše nemají smysl. Jste-li nadšený sportovec nebo jen člověk, který chce poslouchat skvělou hudbu za jakéhokoliv počasí, jsou tato sluchátka pro vás jako stvořená. Cena zde opravdu odpovídá kvalitě.

Slevový kód

Běžná cena sluchátek Jabra Elite Active 75t je 5190 korun. Prvních 10 z vás má ale šanci je získat o tisíc korun levněji, tedy za 4190 korun. Vyjdou vás tedy lépe, než klasická Elite 75t. Při objednávce stačí pouze zadat kód „jabraduben2020„. Sleva platí pro modrou a černou variantu.

Dnes nejčtenější

.