Zavřít reklamu

V současné době panuje ve mnoha státech nouzový stav a v platnost vešla nařízení, která omezují pohyb občanů. Drtivá většina veškeré naší činnosti se teď tedy odehrává buď doma, nebo v zaměstnání. Samozřejmě tedy ubyla četnost používání smartphonů na veřejnosti. Google vydal pro jednotlivé státy souhrn informací, které ukazují, jak se snížil datový provoz na jednotlivých veřejných místech.

Společnost pro tuto studii použila anonymizovaná agregovaná data, která shromažďuje ze svých aplikací. Jako příklad byly uvedeny Google Maps. Jak si tedy stojí Česká republika? Podle dat Googlu se o 73 % snížily návštěvy restaurací, nákupních center, kin a knihoven. O 61 % se snížila datová hustota na nádražích a místech, která souvisí s hromadnou dopravou. O 31 % pak poklesl pohyb u lokací souvisejících primárně se zaměstnáním. Jde tedy o kancelářské budovy či továrny. Návštěvnost klesla i u obchodů s potravinami, lékáren a drogérií, a to konkrétně o 26 %. Co se parků týče, zde máme pokles o 24 %. O 11 % naopak narostla aktivita v blízkosti domovů. Na data z jednotlivých krajů naší země se můžete podívat v galerii na boku tohoto odstavce.

Velmi zajímavé je porovnání se zeměmi, kde pandemie udeřila daleko tvrději. Průměrně kolem 80 % je pokles u výše zmíněných oblastí například v Itálii. Podobná čísla můžeme vidět i u Francie čí Španělska. Pokud vás tato data zajímají, můžete každý stát zkontrolovat pod tímto odkazem.

Dnes nejčtenější

.