Zavřít reklamu

Ze slovenského Národního centra zdravotnických informací unikla mapa, která má zobrazovat informace o nakažených koronavirem. Mapa v současné chvíli koluje po internetu, a lidé z ní mohou relativně snadno zjistit, zda nebyl onemocněním COVID-19 nakažen jejich soused nebo někdo z okolí. Teoreticky jsou údaje z mapy anonymní, v případě menších obcí ale nebude pro obyvatele žádný problém domyslet si, který z jejich sousedů je nakažený.

Mapa totiž sice neobsahuje jména, dají se v ní ale nalézt údaje, jako je věk a pohlaví pacienta, datum testování, ale bohužel také ulice, ve které bydlí – byť bez popisného čísla domu. Přístup k mapě měly podle Národního centra zdravotnických informací zejména úřady, pro které byly tyto informace potřebné. Po úniku mapy na veřejnost úřad přístup k mapě omezil. V tu chvíli ale již údaje o nakažených včetně detailů o věku a přibližném bydlišti někdo stáhl a vytvořil z nich velmi detailní mapu.

Ta sice obsahuje „pouze“ údaje, nashromážděné k 30. březnu, stát už na ni ale nemá žádný dosah. Slovenský premiér Igor Matovič nicméně situaci nepovažuje za únik informací a argumentuje tím, že mapa neobsahuje přesné adresy. Dodává, že shromáždění dat je iniciativou Úřadu veřejného zdravotnictví SR, který má u každého testovaného k dispozici adresu jeho bydliště. „Nejsou tam přesné adresy. Na dané ulici mohou bydlet i dva tisíce lidí. Toto bych za únik informací nepokládal,“ uvedl, a dodal, že je v zájmu veřejnosti, aby lidé neporušovali karanténu. „Takto by to mohlo být kontrolované,“ dodal.

Dnes nejčtenější

.