Zavřít reklamu

Přestože nás od představení MacBooku Air (2020) dělí teprve zhruba týden, odborníkům zabývajícím se opravami elektroniky z iFixIt se již podařil rozebrat. Díky tomu si tak můžeme udělat perfektní obrázek o tom, jak novinka vypadá zevnitř a jak náročné budou její opravy.

Největší novinkou letošní generace MacBooků Air je bezesporu jeho Magic Keyboard, která nahradila předešlou Butterfly Keyboard. Nový typ klávesnice vychází z klasické externí Magic Keyboard, kterou Apple už roky přibaluje k iMacům či některým Macům. Její hlavní devízou je stabilita a především pak daleko vyšší spolehlivost než u Butterfly Keyboard. Drobným mínusem je pak její prostorová náročnost – oproti předešlé verzi je totiž o 0,5 mm širší, kvůli čemuž se je i o půl milimetru širší celý stroj v jeho nejširším místě. Kromě mírného zvětšení šířky pak povyrostla o pár gramů i celková váha stroje, na které se však podepsal o větší chladič v jeho těle. Bohužel, stejně jako u Butterfly klávesnice je Magic Keyboard implementovaná přímo do šasi MacBooku, takže při jejím rozbití bude nutné vyměnit celý tento díl. 

Velkým benefitem nového stroje je jeho lepší opravitelnost než tomu bylo u modelů v minulých letech. Toho Apple docílil především novým rozvržením kabelů, která je nejvýraznější mezi logickou deskou a trackpadem počítače. Ten lze u novinky velmi jednoduše odpojit, jelikož kabely neprochází přímo pod logickou deskou jako u předešlého modelu. Kabeláž je navíc snadno odjímatelná i u baterií, které tak lze též vyměnit snadněji než tomu bylo u předešlé generace MacBooků Air. Tato vylepšení lze označit za velmi dobrá, jelikož právě Trackpad a baterie jsou věcmi, které jsou opravovány či vyměňovány nejčastěji kvůli degradaci či poškození. 

Upravenou kabeláží však jásot víceméně končí. Ani tentokrát totiž nešetřil Apple při sestavování novinky lepidlem, které tak výrazně komplikuje výměnu například reproduktorů či portů USB-C. Nepotěší ani připájená RAM a SSD na logickou desku, čímž Apple zajistil svému stroji de facto neupgradovatelnost. Při jeho koupi se tak rozhodně vyplatí velmi dobře popřemýšlet nad tím, jakou kapacitu úložiště a velikost RAM bude uživatel potřebovat. Na dodatečné navýšení totiž prostor, stejně jako u mnoha dalších novějších Maců, není.  

Podtrženo, sečteno – nový MacBook Air si od iFixIt vysloužil ve skóre opravitelnosti 4 body z 10, což není vůbec špatné. Apple produkty se totiž v posledních měsících u iFixIt prezentovaly spíše neopravitelností nebo opravitelností je velmi obtížnou. Horší průměr MacBooku Air tak svým způsobem spíš potěší. Nicméně i přesto platí, že pokud se u tohoto stroje objeví nějaký problém, měl by jej raději řešit proškolený technik, který si s jeho záludnostmi poradí mnohem lépe než většina z vás. 

Dnes nejčtenější

.