Zavřít reklamu

Schválně – co uděláte se svým Apple produktem ve chvíli, kdy doslouží, rozbije se, nebo zkrátka přestane splňovat vaše požadavky na výkon? Někteří z nás ho darují méně náročnému členovi rodiny, prodají ho, nebo ho uloží na půdu s nadějí, že někdy bude mít velkou hodnotu. Najdou se ale tací, kteří svůj nepotřebný Apple produkt zkrátka promění v jinou více či méně užitečnou věc. Pojďme se v dnešním článku podívat, jak velkou fantazii mají ti, kteří se věnují takzvanému upcyclingu jablečných výrobků.

Bižuterie a doplňky

Umíte si představit, že byste si na uši zavěsili klávesy ze starého Macintoshe? Na serveru Etsy.com, který je jakousi obdobou našeho Fleru, nabízí řada manuálně zručných prodávajících nejenom náušnice, ale i různé přívěšky nebo klíčenky, vyrobené ze starých Apple zařízení. Najdete zde třeba také prsteny z kláves nebo náhrdelníky s vypínacími tlačítky. Na prodejním portálu Etsy jsou ale k dostání například také zvířecí pelíšky, vyrobené ze starých „prázdných“ iMaců, nebo třeba zrcadla, stolní lampičky, nebo konferenční stolky. Nejoblíbenější „surovinou“ pro výrobu je na webu Etsy evidentně barevný iMac G3.

Nábytek, hodiny i lampy

Některé starší počítače od Applu zjevně vyloženě svádí k tomu, aby po svém odchodu do křemíkového nebe posloužily ještě jako užitečný kousek nábytku. Designér Klaus Geiger kupříkladu proměnil dvojici iMaců G5 v lavičku, z jiných zase vyrobil funkční noční stolek se dvěma zásuvkami, nemá ale problém vyrobit ze starých iMaců prakticky kompletní vybavení kanceláře od skříněk až po stůl do konferenční místnosti. Předěláváním  starých Apple produktů se zabývá také designér Jake Harms. Z jeho dílny vzešly například lampy, vyrobené z iMaců, akvárium z iMacu nebo budík, vyrobený z přední části mechaniky eMacu.

Přepracované Apple produkty budí u veřejnosti spíše rozporuplné reakce. Zatímco někteří obdivují zručnost a vynalézavost jejich tvůrců, jiným tyto výtvory připadají jako kýč. Jaký názor na ně máte vy?

Dnes nejčtenější

.