Zavřít reklamu

Vlády jednotlivých zemí světa zavádějí čím dál přísnější opatření a restrikce, které mají zmírnit šíření koronaviru a efektivně potlačit jeho dopady. Příliš pozadu nejsou ale ani technologičtí giganti, kteří aktivně spolupracují a snaží se přispívat podobnými omezeními, jen v online světě. Výjimkou není ani WhatsApp, které přímo spadá pod Facebook. Společnost totiž pracuje na funkci, která vám brzy umožní vyhledat si zprávy ostatních pomocí Googlu, a ověřit si tak jejich pravdivost.

Smrtící koronavirus se šíří stále rychlejším tempem, což donutilo jednotlivé země přistoupit k drastickým opatřením, která mají chránit život občanů. Nadnárodní korporace však k boji proti nákaze také přispívají výraznou měrou a kromě finanční pomoci často přicházejí s originálními návrhy, jak snížit dopady viru na online svět. Po bok těchto společností se zařadil i Facebook, který podle interních zdrojů připravuje novou funkci pro chatovací aplikaci WhatsApp. Dezinformací kolem nákazy totiž panuje více než je zapotřebí, čemuž se technologický gigant rozhodl učinit přítrž. K tomu má dopomoci nejen aktivní spolupráce se zdravotnickými organizacemi a poskytování aktuální zpravodajství, ale také ověřování zpráv, které uživatelé publikují na sociálních sítích, a jež si mezi sebou vyměňují. Zejména WhatsApp však v tomto ohledu povýšilo na novou úroveň a umožní vyhledávat přijaté zprávy na Googlu.

V praxi by to fungovalo tak, že by stačilo otevřít zprávu pomocí prohlížeče a následně by vám vyjel seznam podobných zpráv či tvrzení, která po internetu kolují. Tato možnost by pak zprávu automaticky nahrála Googlu a de facto by ověřila její pravdivost. Díky tomu by se měl snížit počet dezinformací a poplašných zpráv, které COVID-19 obklopují. Funkce je zatím pochopitelně v betě a jak přesně by vyhledávání fungovalo je zatím otázkou, ale i tak se rozhodně jedná o vítaný krok kupředu. WhatsApp by navíc takto umožňovalo ověřovat i videa. K celé záležitosti se vyjádřil i mluvčí WhatsApp, podle nějž bychom se funkce měli dočkat již v nedaleké budoucnosti spolu s podrobnějšími informacemi. Uvidíme, zda společnost tímto rozhodnutím online komunitě přispěje, nebo tento krok naopak povede k větší nedůvěře uživatelů.

Dnes nejčtenější

.