Zavřít reklamu

Současná koronavirová pandemie částečně ochromila prakticky celý svět – jsou ale oblasti, ve kterých se ani v této situaci nepolevuje, spíše naopak. Týká se to kromě jiných také společnosti Google, jejíž zaměstnanci i nyní usilovně pracují na vylepšení Google Maps. Ty byly právě v souvislosti s aktuální situací obohaceny o novou funkci. Americké Centrum pro kontrolu nemocí (CDC) doporučuje občanům, aby v případě výskytu specifických symptomů nejprve telefonicky kontaktovali svého lékaře, než se vydají na cestu do nemocnice. Cílem je ulehčit jak pacientům, tak i nemocnicím.

Uživatelé v určitých regionech si mohli dnes po aktualizaci svých Google Maps všimnout, že v případě vyhledávání zdravotnických zařízení nebo jednotlivých lékařů se jim ve spodní části obrazovky objeví malé, ale výrazné upozornění s nápisem „COVID-19 alert“. V červeném poli je černým písmem uvedena výzva, aby uživatelé, kteří mají podezření na nákazu COVID-19, nejprve zavolali svému lékaři. Jako zdroj je uvedeno Centrum pro kontrolu nemocí.

Společnost Google v souvislosti s aktuální situací vyvíjí také snahu o co nejlepší informovanost uživatelů. Snaží se o neustálé blokování dezinformací, spekulací a falešných či poplašných zpráv. Pokud do Google vyhledávání zadáte výraz „koronavirus“, zobrazí se vám kromě ostatnícfh výsledků vyhledávání čtyři karty: Pomoc a informace, Zasažená oblast, Tipy pro bezpečnost a Zásadní události. Styl a obsah těchto karet se podle všeho v jednotlivých regionech ve světě liší. Světová zdravotnická organizace se snaží šířit osvětu o koronaviru i přes WhatsApp. Pokud si v aplikaci přidáte do kontaktů číslo +41 79 893 1892 (Švýcarsko) a zahájíte konverzaci slovem „Hi“, zobrazí se vám menu, ze kterému můžete vybírat další postup. Pokud ve svém webovém prohlížeči zadáte adresu whatsapp.com/coronavirus, zobrazí se vám obsáhlý přehled možností, s jejichž pomocí můžete aplikaci WhatsApp využít k získání relevantních informací o korornaviru.

Generální ředitel Světové zdravotnické organizace Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus si aplikaci WhatsApp v tomto směru velmi chválí. Digitální technologie nám podle něj dávají skvělou možnost virálně (sic!) šířit životně důležité informace. Ty se pak podle něj šíří ještě rychleji než samotná pandemie, pomáhají nám zachraňovat životy a chránit zranitelné jedince. „Jsme pyšní na to, že máme partnery jako Facebook a WhatsApp, kteří nás podporují v tom, že mezi miliardy lidí šíří důležité informace,“ uvedl.

Dnes nejčtenější

.