Zavřít reklamu

Ani v době pandemie si nedají internetoví podvodníci pokoj. Je tomu jen pár hodin, co jsme vás informovali o podvodu šířícím se po českém internetu, jehož hlavním cílem je z vás vylákat osobní údaje a pár desítek korun zřejmě pro ověření otevřených bankovních účtů přes internet. Vše se přitom tváří jako úžasná akce ze strany Applu, který začal rozdávat iPhony zdarma a pro jejich získání stačí zaslat poštovné a adresa. Na věrohodnosti má celému podvodu dodat fakt, že je zpráva o iPhonech zdarma zveřejněná na webu nápadně připomínající Novinky.cz. Ty může nyní alespoň částečně utěšit to, že nejen ony jsou využity k podvodu. 

Kromě článku z falešných Novinek začínají po internetu kolovat i falešné stránky tuzemských mobilních operátorů O2, Vodafone a T-Mobile, které takřka dokonale kopírují své originální předlohy. Jejich funkčnost je přitom zcela stejná jako v případě falešných novinek. Uživatele se tedy snaží obalamutit získáním výhry ve formě prémiového smartphonu za desítky tisíc korun, pro jehož obdržení musí výherce zaplatit poštovné a samozřejmě vyplnit doručovací údaje. Jakmile tak udělá, stránka s ním přestává komunikovat a uživatel se tak může jen modlit, aby jeho data nebyla zneužita pro nějaké nekalosti. Těmi mohou být například výše zmíněné ověřování nových bankovních účtů, popřípadě v krajním případě i různé půjčky a tak podobně. Ve výsledku se tak může uživatel za svou neopatrnost podívat i k soudu za nesplácení jím osobně nikdy nesjednaných úvěrů. 

Pokud vám tedy přistál v mailu či kdekoliv jinde odkaz na pofidérní stránku operátora či Novinek, na které můžete podezřele snadno získat prémiový smartphone za pár korun, rozhodně nepokoušejte své štěstí a stránku ignorujte. Jedná se totiž o podvod, který by vám mohl pořádně zkomplikovat již nyní (vzhledem k současné situaci) poměrně komplikovaný život. Pokud byste pak měli s rozeznáním podvodné stránky problém, spojte se v případě operátorů například s podporou a v případě zpravodajských webů přímo s provozovatelem a ověřte si pravost. 

Dnes nejčtenější

.