Zavřít reklamu

Kdo čekal na oficiální plnohodnotnou akci jablečné společnosti, má bohužel smůlu. Kvůli stále se šířícímu koronaviru, též známému jako COVID-19, se Apple chtěl živého představení nových produktů vyvarovat a minimalizovat riziko nákazy. Z tohoto důvodu se iniciativy chopil Craig Federighi, šéf softwarového inženýrství, který přispěchal s krátkým videem, kde názorně prezentuje možnosti nových zařízení a láká na jejich ojedinělé funkce. Sice strohé, ale zato příjemné oznámení však potěšilo a je vidět, že se máme na co těšit.

Jablečná společnost je vzhledem k pandemii koronaviru lehce indisponovaná, především tedy z hlediska pořádaní nejrůznějších akcí, kterých mělo být jaro plné. Apple však přišel s inovativním řešením a místo živého plánovaného představení nového iPadu Pro a klávesnice Magic Keyboard sáhl raději po pouhém zveřejnění videa. V něm hraje hlavní roli Craig Federighi, jenž nastiňuje nové možnosti a funkce jednotlivých zařízení. Zejména tedy podporu touchpadu a příslušenství u iPadu, které se tablet dočká již s příchodem iPadOS 13.4. Craig také zdůvodňuje rozhodnutí Applu s tímto vylepšením přijít a popisuje kruhový kurzor, který se po dotyku plošky objeví. Místo standardní šipky, na níž jsme zvyklí z notebooků a počítačů, se tak dočkáme jakési simulaci špičky prstu, jež má usnadnit používání. Po najetí na jakoukoliv ikonku se navíc daná část zvětší, zvýrazní a poté stačí jen poklepat na touchpad nebo kliknout myší. Federighi se chlubí zejména úpravou a psaním textu, kde podle všeho nová funkce exceluje a vybrat odstavec, změnit formátování nebo hýbat s celým blokem nikdy nebylo jednodušší.

„Naším cílem bylo udělat z iPadu tak multifunkční a flexibilní zařízení, že s ním můžete dělat takřka cokoliv a manipulovat s ním dle libosti. To vše ale spočívalo právě v dotyku a ovládání pomocí touchscreenu. Chceme však uživatelům nabídnout i jiné možnosti, jak funkcí iPadu využít a bez omezení s ním interagovat. Například v případě psaní není nic lepšího než Magic Keyboard, která je ergonomická, přesná a spolehlivá. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli vůbec poprvé oznámit podporu myši, klávesnice a touchpadu také pro zařízení, jehož ovládání dosud fungovalo pouze na bází dotyku,“ vyjádřil se na adresu iPadu velkolepě Craig Federighi, šéf softwarového inženýrství v Applu.

Tak či onak má být kurzor poměrně univerzální a kromě textu či práce ho využijete také při běžném brouzdání po internetu nebo zábavě. Myš však můžete používat i k běžnému ovládání zařízení. Pokud přejedete k dolní části obrazovky, vyjede lišta s nabídkou aplikací, zatímco při pohybu vzhůru na vás vyskočí Ovládací centrum. Apple nezapomněl ani na multitasking, stačí jen posunout kurzor ke straně displeje a vybrat si z dostupných aplikací. V novém iPadOS se ale můžete těšit i na gesta, která výrazně ulehčí ovládání. Po přejetí displeje třemi prsty vzhůru se totiž dostanete na domovskou obrazovku, po přejetí do strany na vás vyjede seznam otevřených aplikací a při pouhém dotyku se naopak dostanete do režimu multitaskingu. Většina aplikací nových funkcí naplno využije, a tak se dočkáme výrazného zjednodušení, díky němuž se krkolomná tvorba tabulek stane minulostí. Nové verze jablečného systému se dočkáme již 24. března, tedy příští úterý, a jednotlivé iPady mají podporovat také zařízení třetí strany. Na oficiální vydání Magic Keyboard s plnohodnotnou podporou touchpadu si ale počkáme přinejmenším do května. Do té doby můžete využít takřka jakékoliv další jablečné příslušenství.

Dnes nejčtenější

.