Zavřít reklamu

Historie jablečné společnosti je plná pokusů o inovace a snah o změnu směřování technologického světa. Díru do světa ale Apple udělal až s legendárním počítačem Apple-1, který se právem zapsal do dějin a v roce 1976 se stal první vlaštovkou Steva Jobse a Wozniaka. V dnešní době je ale kusů tohoto počítače jen hrstka, z nichž většina se ukrývá na půdách či ve sklepeních šťastlivců, kteří se rozhodli si zařízení ponechat. Nejinak je tomu i u vzácného a plně funkčního kusu, který se v aukci vydražil za neuvěřitelných 458 tisíc dolarů, tedy za zhruba 11,1 milionu korun.

Pokud jste někdy uvažovali nad tím, že si uděláte radost a pořídíte si nějaký sběratelských kousek z dílny Applu, nejspíše vám příliš radost neuděláme. Ač se po celém světě stále nachází řada historických zařízení, jen málokteré z nich jsou funkční a cena provozu schopných počítačů se většinou pohybuje v řádu desítek a stovek tisíc dolarů. To ostatně dokazuje také Apple-1, počítač z roku 1976, který se v bostonské aukci prodal za astronomickou částku, jež se ve finále vyšplhala na 458 tisíc dolarů. A nejedná se o ledajaký kus, tento si totiž střihl roli také v oblíbeném seriálu Hvězdy zastavárny, kde se ho aukční síň RR Auction pokoušela prodat alespoň za 500 tisíc dolarů, a to legendárnímu Ricku Harrisonovi.

Ten však nabídku odmítl, a tak se představitelé rozhodli uspořádat veřejnou dražbu. Kromě původní základní desky se zabudovaným procesorem Synertek, obrazovky, klávesnice, zdroje a dobových návodů se totiž počítač může pochlubit také zajímavou historií. V 80. letech totiž zařízení převzal michiganský obchod SoftWarehouse, který Apple-1 odkoupil od IBM. Počítač následně strávil nějakou dobu také ve vitríně v muzeu, než nakonec skončil zapomenut v jednom ze skladišť. Právě tam se později našel, tudíž není divu, že aukce začínala na minimální sumě 50 tisíc dolarů. Jedná se navíc o ručně vyrobený kus, jelikož Steve Wozniak si potrpěl na individuální přístup a během svého působení díky němu spatřilo světlo světa až 200 kusů Apple-1, z nichž 175 skončilo v rukou zákazníků. Objednávku o objemu 50 kusů si tehdy nechal vystavit také obchod Byte Shop v Kalifornii. Tak či onak se jedná o pořádně drahou hračku, kterou se mohou pyšnit jen ti největší příznivci jablečné společnosti a nejvášnivější sběratelé.

Dnes nejčtenější

.